Egészség

Már kilenc halálos áldozata van a kanyarónak Szerbiában

A legtöbb fertőzött 5 év alatti. Nagy problémát okoz, hogy rengeteg szülő egyszerűen nem hisz a védőoltásban.

Továbbra is terjed Szerbiában a kanyaró, a szerdai beszámolók szerint október óta már kilencen haltak bele a betegség okozta szövődményekbe.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a tavalyi év első kilenc hónapjában 12 kanyarós megbetegedést regisztráltak Szerbiában. Október óta viszont Szerbia és Koszovó területén összesen 3162 beteget vettek nyilvántartásba. A legfiatalabb beteg 15 napos, a legidősebb 70 éves volt. A legtöbb fertőzött az ötévesnél fiatalabbak közül került ki.

A képet árnyalja, hogy Szerbia saját tartományának tekinti Koszovót, ezért csak olyan adatok állnak rendelkezésre, amelyek a két ország betegeit összesítik.

Sok szülő nem hisz a védőoltásban

Az egészségügyi intézmények tájékoztatása szerint a betegek 95 százaléka nem kapta meg a kellő védőoltásokat, illetve nem lehet tudni, hogy kapott-e vakcinát. 

Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter az RTS reggeli műsorában beszélt a védőoltás jelentőségéről, és kiemelte, még körülbelül 30 ezer gyereket kell beoltani az országban, a szülők azonban gyakran az oltásellenes lobbinak hisznek, és elutasítják a vakcinát. Még a pénzbüntetés sem riasztja el őket – tette hozzá. 

A legtöbb szerbiai óvodában már bevezették azt a szigorítást, amely szerint a gyerek csak az oltási igazolás felmutatásával járhat az intézménybe. 

A belgrádi városi közegészségügyi intézet november elején figyelmeztetett a kanyarójárvány veszélyére, az országban azonban azóta sem hirdettek járványhelyzetet.

A szerb közegészségügyi intézet figyelmeztette az embereket, hogy védőoltásokkal megelőzhető a megbetegedés, és várják azok jelentkezését, akik eddig nem kapták meg a szükséges vakcinákat. Emellett elkezdték beoltani az egészségügyi dolgozókat is, ugyanis 1993 előtt csak egyszer oltották be a gyerekeket, a kétszeres védőoltást csak ez után kezdték alkalmazni, így az 1980 előtt születetteknek nem megfelelő a védettsége a kanyaró ellen, ezért újra védőoltást kell kapniuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top