Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

A nők egészsége kerül a központba az idei vesevilágnapon

Idén nőnapra esik a vesevilágnap. Tudtad, hogy krónikus vesebetegségben világszerte körülbelül 195 millió nő szenved?

A női egészség kerül középpontba az idei, március 8-án tartott vesevilágnapon – írja az MTI. Egyes vesebetegségek ugyanis elsősorban a nőket érintik, krónikus vesebetegségben például világszerte körülbelül 195 millió nő szenved.

A Nemzeti Vese Program nevű rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a vese létfontosságú szerepére, és hogy a tájékoztatással világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakorisága, súlyossága.

A szervezők közleményükben kiemelték, hogy mivel 2018-ban a világnap nőnapra esik, szeretnék hangsúlyozni, mennyire fontos a nők egészsége.

Minden 10. magyar érintett

Magyarországon minden tizedik ember érintett valamilyen vesebetegségben. A felnőtt nephrológiai szakrendeléseken évente több mint százezer vesebeteget látnak el, akik közül 6500 már végstádiumú veseelégtelenségben szenved.

A krónikus vesebetegség jelenleg hatszázezer halálesettel a nyolcadik vezető halálok a nőknél. A betegség ráadásul károsan befolyásolhatja a termékenységet és a terhesség kimenetelét is, az előrehaladott vesebetegségben szenvedő nők terhessége alatt pedig nagy a magas vérnyomás okozta szövődményeknek és a koraszülésnek a kockázata.

Kiemelték, hogy a terhesség alatt fellépő krónikus vesebetegség esetén nagyobb figyelemre, időben történő diagnózisra és megfelelő nyomon követésre van szükség. A terhesség ugyanakkor alkalom lehet a krónikus vesebetegség korai felismerésére és a korai, tervszerű terápiás beavatkozásokra. 

Forrás: Pexels

A vesevilágnapot idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg, a program és további információk ezen a linken érhetők el.

Címlap

top