Egészség

Drasztikusan növeli a rák kockázatát a sok tévézés

Megdöbbentő kapcsolatot talált a tévézés és a bélrák kialakulása között egy brit tanulmány.

A brit kutatók által készített felmérés az eddigi legátfogóbb, mely az ülő tevékenységek és a rák közötti kapcsolatot vizsgálja. Azt eddig is tudtuk, hogy a kevés fizikai aktivitás növeli a rák kockázatát, azt azonban nem gondoltuk volna, hogy a tévé kiemelt veszélyt jelent.

A kutatás, melyben több mint 430 ezren vettek részt, férfiak és nők vegyesen, meglepő eredményeket hozott. Kiderült, hogy napi 4 vagy annál több tévézéssel töltött óra 35%-kal növeli a bélrák kialakulásának esélyét. Érdekes, hogy ez az összefüggés csak a férfiak esetében volt megfigyelhető.

 

A tévé előtt ülés gyakran jár együtt nassolással, a kettő pedig hízáshoz vezet. A kutatók szerint a megemelkedett zsírtömeg befolyásolhatja úgy a hormonokat, hogy azok negatív hatással legyenek a sejtképződésre és esetleg rákhoz vezessenek. De vajon miben különbözik, hogy a tévé előtt ülünk vagy a munkahelyen? És miért vannak nagyobb veszélyben a férfiak, mint nők?

Linda Bauld, a brit Rákkutató Intézet munkatársa szerint, az egyik lehetséges magyarázat, hogy a számítógép előtt meg tudjuk válogatni, milyen tartalmakat keresünk fel, míg a tévé reklámjai szelektálás nélkül bombázzák az agyunkat. „Bizonyított, hogy a tévében látott ételreklámok további evésre csábítanak. A nők pedig talán egy fokkal jobban odafigyelnek, hogy ne nassoljanak felelőtlenül tévézés közben.”

independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top