Egészség

Sikerült jól kiszúrni a pályakezdő orvosokkal

Tiltakozik a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ), mert a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy határozatában megvonta a pályakezdő orvosok 50 százalékos tagdíjkedvezményét. A szövetség egyeztetést kezdeményez a köztestülettel.

A rezidensszövetség közleményében azt írta: a tagdíjkedvezmény megvonása érinti a munkanélküli orvosok, a tartósan táppénzen levők és a rezidensek 50 százalékos tagdíjkedvezményét. Véleményük szerint az a szervezet, „mely az orvosetika irányainak meghatározója, vagy a hálapénz elleni küzdelem szószólója kell legyen, nem hunyhat szemet sem a kollegialitás, sem az etika, sem a társadalmi felelősségvállalás alaptételei felett”, így nem tartják elfogadhatónak, hogy július 1-jétől a leginkább rászorultak pótolják a kamara költségvetésének hiányát.

A jelenleg hatályos szabályzat értelmében azon orvosok, akiknek diplomájuk megszerzését követően nem telt el hat év, jogosultak az 50 százalékos tagdíjkedvezményre – írta a szövetség, hozzátéve: ezen csoportba esik a rezidensek több mint 90 százaléka. A kedvezmény elvételével a rezidensek kamarai tagdíja a kétszeresére emelkedik.

Az MRSZ kiemeli, hogy a határozatról egyeztetés nem történt, annak előkészítésébe nem vonták be szövetségüket. A MOK havi tagdíja 2300 forint, azaz évi 27 600 forint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top