Egészség

Egy lépéssel közelebb a férfi-fogamzásgátló

Fogamzásgátló tabletták egyelőre csak nők számára léteznek, pedig régóta lenne rá igény a férfiak részéről is. Úgy tűnik, közeledik a megoldás.

Egy kis létszámú csoporton végzett teszt szerint biztonságosan képes redukálni a férfiak fogamzóképességének esélyét egy fogamzásgátló tabletta. A DMAU (dimethandrolone undecanoate) nevű szer hasonlóan működik, mint a női fogamzásgátlók: napi egy pirulát kell bevenni belőle, és hormonkészítményt tartalmaz. Napi alkalmazása képes a spermaszámot annyira lecsökkenteni, hogy a megtermékenyítés esélye gyakorlatilag minimálisra csökken.

A DMAU nagy lépés a férfi-fogamzásgátlók forgalomba kerülése felé. Kutatások bizonyítják, hogy a férfiak közül is sokan nyitottak lennének a tablettás fogamzásgátlásra – inkább alkalmaznák, mint a vazektómiát vagy az óvszert.

A DMAU-t egy 100 férfiből álló csoporton tesztelték, és a résztvevők közül senki sem tapasztalt a tesztoszteron hormon elnyomása miatt zavaró tüneteket, mindössze némi súlygyarapodásról számoltak be páran.

„A tudósok évtizedek óta dolgoznak a férfi-fogamzásgátló kifejlesztésén, és a DMAU nagyon ígéretesnek tűnik” – mondta Monica Laronda, a kutatásban részt vevő egyik kórház endokrinológusa.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top