Egészség

Kutyája vette észre a bőrrákját

És ezzel megmentette az életét.

 

Lauren Gauthier, a 42 éves amhersti ügyvédnő a kutyájának köszönheti az életét. A Magic’s Mission állatmenhely vezetőjeként ismerte meg későbbi legjobb pajtását, Victoriát, aki már két éve él vele. 2017 tavaszán azt vette észre, hogy a kutya az orrát bámulja, pontosabban a jobb orrcimpáját.

„Volt ott egy pattanásféleség, Victoriát viszont teljesen lenyűgözte, néha még az orrát is odadugta” – meséli Gauthier. Sőt, a kutya még akkor is a nő orrán lévő pttanást figyelte, amikor az eltűnt egy kis időre.

Amikor három hét múlva visszatért a piros pötty, Victoria már-már megszállottan szuggerálta azt, így Lauren úgy döntött, felkeres egy orvost. A biopszia kimutatta, hogy basaliomával, azaz az egyik leggyakoribb bőrráktípussal van dolguk, amely évente 4 millió embert érint a Bőrrák Alapítvány szerint. Az orvos Mohs-műtétet javasolt, ami azt jelenti, hogy rétegenként távolítják el a rákos sejteket a bőrből.

Most, gyógyultan, Lauren arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy mindenki kerülje a szoláriumokat, és ne napozzon senki naptej nélkül, mert az élete múlhat rajta.

When life looks like a #snowglobe. #winterwonderland #buffalove

A post shared by LG (@lagchap) on

Egyébként a kutatók régóta úgy vélik, hogy a kutyák képesek megérezni a rákot. 2001-ben a Lancet orvosi lap például több esetről is beszámolt: az egyik beteg kutyája például folyamatosan a gazdája lábán lévő egyik anyajegyet szaglászta, amelyről kiderült, hogy melanóma.

Sheryl Gabram-Mendola, a Winship Rákkutató Intézet sebész-onkológusa szerint a kutyák ténylegesen kiszagolják a daganatos elváltozásokat, mert a beteg emberek más szagot bocsátanak ki; a kutyák csak a leheletünkből például 300 különböző molekulát képesek megkülönböztetni.

Forrás: Yahoo

Kiemelt képünk: Instagram/Lauren Gauthier

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top