Egészség
Szponzorált tartalom

Aknés bőr: rutintanácsok hétköznapokra

Nem midegy, milyen hőmérsékletű vízzel mosod az arcod, és az is fontos, hogy a bőrtípusodnak megfelelő készítményeket válaszd.

Az akné az egyik leggyakoribb bőrprobléma. A fiatalok körében szinte mindenki érintett, a felnőttek közül, főképpen a nőket nézve magas az aknés bőrrel küzdők aránya. Az aknés bőr jellemzője, hogy zsíros tapintású a bőr, miteszerek és pattanások jelennek meg az arcon, a nyakon, a háton, a vállakon és a mellkason. Sok esetben gyulladással is jár az állapot, ilyenkor ki is pirosodik a bőr. Ám nemcsak a testi tünetek miatt szeretne mindenki megszabadulni a aknétól, hanem annak a lélekre gyakorlt hatásai miatt is: a pattanásos, fényes arc nyomasztja az érintetteket és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elveszítsék az önbizalmukat, és frusztráltak legyenek.

A zsíros arcbőrt a faggyú túltermelődése okozza. Sok tényező járul az állapot kialakulásához: a genetika, a hormonok változása, az éghajlati, környezeti és kémiai hatások is befolyásolják az arcbőr állapotát. Ha a bőr külső rétege megvastagodik, az elhalt, elszarusodott bőrsejtek hámlása eltömíti a faggyúmirigyek csatornáit és így megzavarja vagy meggátolja a faggyú kiengedését: ez okozhatja a pattanás, vagy ha közel van a bőr felszínéhez, a miteszer kialakulását. Ha a bőrön lévő ártalmatlan bakériumok megtámadják az eltömődött csatornákat, gyulladás is kialakul.

Rutintanácsok hétköznapokra:

  • Használj langyos vizet, mert a forró és a túl hideg víz ront a problémás bőr állapotán
  • A bőrtipusodnak megfelelő bőrtisztító terméket használj
  • Ne nyomkodd a pattanásokat, mert csak rontasz a helyzeten, akár sebhelyeket okozhatsz
  • Olyan kímélő sminktermékeket válassz, amelyek nem tömítik el a pórusaidat és nem rontanak a bőr állapotán
  • A nap végén mindig távolítsd el sminket
  • Ne feledkezz el a fényvédelemről. Olyan terméket használj, amelyet erre a bőrtípusra fejlesztettek ki.
  • Étkezz változatosan, és kerüld a túl fűszeres fogásokat
  • Ügyelj a folyadékfogyasztásra, fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyál
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top