Egészség

Óriási a hiány védőoltásból

Az ingyenesen felírható vakcinákból egyelőre hiány van. Lehet ugyan mással helyettesíteni a kötelező oltást, de azért már több mint tízezer forintot kell fizetniük a szülőknek.

Országos hiánycikk a kanyaró, mumpsz, rubeola elleni kombinált, gyerekek számára kötelező, Priorix nevű védőoltás, és nem ez az egyetlen vakcina, amely nem elérhető az országban – írja a Vasárnapi Hírek.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai alapján a Priorixből várhatóan május végéig tart a hiány. A vakcinát gyártó gyógyszeripari vállalatnál azt közölték, várhatóan április végén lesz ismét elérhető a kötelező védőoltás. A hiányt azzal indokolták, hogy nem mindig sikerül megfelelően kalkulálni, hogy mekkora mennyiségre lesz szükség.

Mint a lap megtudta, a háziorvosoknak rengeteg pluszmunkájába kerül, hogy megoldást találjanak. Előfordul, hogy egy másik házi gyermekorvosnak adnak a saját rendelőjükben elérhető oltásokból, hogy semmiképp ne legyen oltatlan gyerek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top