Egészség

Focizás közben kapott stroke-ot a hétéves fiú, édesanyja megérzése mentette meg

Az anya elárulta, úgy kellett könyörögnie az MRI-vizsgálatért, ám az orvosok még utána sem akarták elhinni, hogy a fiúnak stroke-ja van.

Egy tökéletesen átlagos őszi délutánon történt 2012-ben. Miközben a fiúk kinn fociztak a kertben, én a vacsorát készítettem elő. Nem sokkal később Hudson jelent meg az ajtóban: sírt, és a jobb karját fájlalta. Azt mondta, elesett, akkor ütötte meg” – idézi fel az életüket alapjaiban megváltoztató eseményeket az immár 12 éves Hudson Cromwell édesanyja, Kerry.  

Az anya a Today.com amerikai híroldalnak nyilatkozott a kálváriájukról. Elmondta, mivel ápolónőként dolgozik, azonnal felfigyelt rá, hogy a hétéves fia nagyon is szokatlanul viselkedik. „Miközben próbálta levenni a cipőjét, orra bukott, és néhány pillanat alatt eljutott a teljes éberségből az eszméletlenségig.”

stroke kisfiú gyerek tünetek

Kép forrása: Today.com / Cromwell család

Kerry azonnal hívta a mentőket, ám hiába értek időben kórházba, az orvosok sokáig így sem tudták, mi baja lehet. „Könyörögnöm kellett, hogy készítsenek egy MRI-vizsgálatot” – mondja Kerry, akit legjobban a vizsgálat kiértékelése lepett meg. „Az orvosunk azt mondta, olyan, mintha a fiamnak stroke-ja lenne, de az nem lehet, hiszen még csak hétéves.”

A család azóta már tudja, hogy Hudsonnak gyerekkori stroke-ja volt, amely legalább annyira ritka, mint amennyire veszélyes. „Az érintett gyerekek 20-40%-a meghal, leginkább azért, mert késik az életmentő diagnózisuk.” Az érintettség miatt a Hudson család arra tette fel az életét, hogy felhívják a szülők figyelmét a gyerekkorban jelentkező stroke-ra és annak tüneteire.

Ezek nagyjából hasonlóak, mint a felnőttkorban jelentkező változatnál:

  • az arc egyik felének bénulása,
  • zavaros beszéd,
  • hirtelen fellépő elhomályosuló látás,
  • hirtelen fellépő erős fejfájás, 
  • nyaki merevség 
  • bizonytalanság.

De vannak eltérések is. Kerry azt mondja, Hudson esetében súlyos szédülés és egyensúlyvesztés előzte meg az agyi katasztrófát, ami azóta is komolyan befolyásolja fiuk életét. „Ha a szeretteden ezeket a tüneteket észleled, azonnal hívj hozzá mentőt.”

kisfiú stroke tünetek gyerek betegség

Kép forrása: Today.com / Cromwell család

Kerry a lapnak beszélt Hudson jelenlegi állapotáról is. Elmondta, azután, hogy magához tért a többnapos kómából, a fiúnak mindent újra kellett tanulnia a járástól a nyelésig. „Mikor magához tért, még felülni sem tudott segítség nélkül. Ma egyedül jön-megy, és bár a szavak formálásával és a jobb kezének használatával még mindig vannak nehézségei, igyekszik olyan önálló lenni, amennyire csak tud.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top