Egészség

Tanácstalanok az orvosok a veszélyes fertőzéssel szemben

Egyre nagyobb problémát jelent a buruli fekély nemcsak Afrikában, hanem már Ausztráliában is, ahol 400 százalékkal ugrott meg a megbetegedések száma az elmúlt négy évben. A hatóságok nem tudják, miként fertőz a betegség, amely húsevő baktériumokkal támadja meg az embert.

Egyre gyakoribb és egyre súlyosabb tüneteket okoz Ausztráliában is a buruli fekély, amit kezelni igen nehéz, és akár fél-egy évig is tarthat, mire leküzdik a betegséget. Tavaly 275 új fertőzést regisztráltak, ami a 2016-os adatokhoz képest 51 százalékos növekedés. A húsevő baktériumok legtöbbször a végtagokat támadják, a betegségen átesőknek sokszor plasztikai beavatkozásra is szükségük van a teljes gyógyuláshoz.

Az orvosok tanácstalanok, nem tudják, hogyan terjed a fertőzés, így megakadályozni sem tudják a betegség terjedését. Az ausztrál egészségügyi hatóság ebben az évben mintegy 780 ezer dollárt költ a buruli fekély kutatására és a tájékoztató kampányra – írja a BBC.

A  legtöbben Victoria állam fővárosa, Melbourne mellett kapták el a betegséget, amelyet a Mycobacterium ulcerans nevű húsevő baktérium okoz. Nem világos, hogy a fertőzés hogyan terjed, a gyanú szerint szúnyogok terjesztik. Vizsgálatok kimutatták a baktérium jelenlétét a szúnyogokban, a fekélyek pedig legtöbbször a szúnyogcsípéseknek leginkább kitett testrészeken jelennek meg.

Gyanúsak még az oposszumok is, az egyiknek a székletében szintén megtalálták a húsevő baktériumot, noha maga az állat nem produkálta a betegség tüneteit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top