Egészség

13 percen át képesek a víz alatt maradni az indonéz törzs tagjai

Egy kutatásnak hála mára azt is tudjuk, mi a tengeri nomádok titka.

A dél-kelet ázsiai bajau törzset gyakran nevezik tengeri nomádoknak is. Nem véletlenül, hiszen lételemük a víz: napjaik 60%-át víz alatt töltik, akár 70 métert úszva egy nap. A szabad tüdős merülés náluk nem sport, hanem természetes létforma, hiszen a halászathoz sem használnak nemhogy búvárfelszerelést, még szemüveget sem.

Már régóta foglalkoztatja a tudósokat, hogyan képesek a törzs tagjai ilyen hosszú időn – akár 13 percen át – szabad tüdővel a víz alatt maradni. Melissa Ilardo, a Cambdrige Egyetem kutatója hónapokat töltött Indonéziában, hogy rájöjjön a titkukra.

Mikor a víz alá bukunk, a pulzusunk lelassul, az ereink összehúzódnak. A lépünk viszont éberebb, mint valaha: ez a szervünk segít energiát megtakarítani, ha oxigén híján vagyunk. Ilardo kutatásaiból kiderült, hogy a bajau népcsoport tagjai egy genetikai mutáció miatt 50%-kal nagyobb léppel rendelkeznek, mint az átlagos szárazföldi emberek – ez teszi lehetővé, hogy akár 60 méterrel a vízfelszín alá merüljenek.

odditycentral

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top