Egészség

A pollen a növények szerelmes üzenete (x)

Miért gondolja az immunrendszerünk, hogy náthavírussal van dolga?

A szénanátha azért bosszantó, mert a romantikus tavaszi szellőkkel érkezik, az év legjobb időszakában. A tüsszögésre irritáló pollenek azonban fontos kommunikációs eszközök a növények életében. 


A növények kommunikálnak egymással, bár nem szavakkal és gesztusokkal. Az emberek kommunikációjának jelentős része is kémiai anyagokkal, főleg fehérjékkel történik (illatok, hormonok, stb.). Néha egy-egy növény pollenjére is reagálunk, ez az allergia.

A pollenek a növények névjegyei

Minden pollenszemcse tartalmaz egy fehérjét, mely alapján a fajtatársai felismerik a virágport. Ha a megfelelő pollen landol a növényen, a fehérje információjának hatására beindul a szaporodási folyamat. Idegen pollennél ez nem történik meg.

 Miért van, hogy mi, emberek, néha náthás tünetekkel reagálunk a növények ivarsejtjeire?

Ha egy vírus érkezik a szervezetünkbe, az immunrendszer a vírus jelölő fehérjéje alapján indít immunreakciót ellene. Ezt mi úgy érzékeljük, hogy eldugul az orrunk, vagy éppen folyik, esetleg fáj a fejünk, rossz a közérzetünk.  

Amikor ez az immunválasz elhangolódik, az emberi szervezet tévesen a pollen jelző fehérjéjét is vírusnak vagy kórokozónak nézheti.  

Hogyan kezeljük?

Finomhangolás

Az allergénekből készült homeopátiás szerek, azaz a dinamizált mikro-immunterápia megtanítja az immunrendszernek, hogy ne túlreagálva válaszoljon az az allergénre, így az allergiás reakció hevessége csökkenhet. A konvencionális gyógyászatban is alkalmazzák a módszert, amikor szezonon kívül allergénekkel deszenzibilizálják a szervezetet.  

A tünetek enyhítése pollenszezonban

Amikor beköszönt a szezon, hagyományosan antihisztamin gyógyszerekkel próbálják csökkenteni az allergiás tüneteket. Enyhébb tüneteknél a kezelés kiegészítője, vagy akár alternatívája lehet a természetes, növényi és ásványi eredetű anyagokból készült Coryzalia. A Coryzalia enyhíti az allergiás tüneteket, mint az orrfolyás, orrdugulást, tüssszögés.  Az antihisztamin gyógyszerek nem szüntetik meg az allergiás reakciót, csak azokat a receptorokat blokkolják, melyekhez az allergiás tüneteket okozó, a szervezetben felszabaduló hisztamin kötődik. Itt is lehetséges kiegészítő gyógymód a homeopátia, a hisztamin-kloridból (Histaminum) készült homeopátiás gyógyszerszer a hisztamin felszabadulását is csökkenti.

Töltsd le az ingyenes e-könyvet az allergia természetes gyógymódjairól.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

gyógyszerészét!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top