Egészség

Vigyázat, újra felbukkant a mérgező köménymag!

A Nébih azt javasolja, hogy mindenki ellenőrizze az otthoni fűszerkészleteit, nehogy baj legyen.

Az elmúlt hetekben többször is írtunk arról, hogy csattanó maszlaggal szennyezett köménymag került bolti forgalomba. Egy budapesti étteremből több turista kórházba is került, miután a szennyezett fűszerrel ízesített gulyáslevest fogyasztottak. Ebben az ügyben még folyik a vizsgálat.

A Nébih friss közleménye szerint most újabb csatanómaszlaggal szennyezett kömény tételeket találtak: az Ázsia Vegyeskereskedelmi Bt. által csomagolt több őrölt fűszerköménnyel is baj volt. Az érintett tételek kiszerelése és lejárati ideje:

Forrás: Nébih

Az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság haladéktalanul elrendelte az érintett termékek visszahívását, de fontos, hogy a lakosság és a vállalkozók is ellenőrizzék készleteiket – hívja fel a figyelmet a hivatal, s egyúttal azt javasolja, hogy a vizsgálatok befejezéséig a főzéshez az őrölt kömény helyett mindenki  a szemes köménymagot részesítse előnyben, amit felhasználás előtt alaposan nézzen át, hogy nem tartalmaz-e szennyeződést.

A csattanó maszlag tropán alkaloidokat (például atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény. Fogyasztását követően pupillatágulás, hallucináció, szájszárazság, gyengeség, kimerültség, szomjúság, szédülés, látási problémák jelentkezhetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top