Egészség

Vészhelyzetté válhat az ebolajárvány Kongóban

A WHO vészhelyzeti bizottságot hívott össze, mert a Kongói Demokratikus Köztársaságban újabb súlyos ebolajárvány alakulhat ki. A vírus egy városi területre is bejutott, ami komolyan aggasztja a szakembereket.

Vészhelyzeti bizottságot hívott össze péntekre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Kongói Demokratikus Köztársaságban elharapódzni látszó ebola nemzetközi kockázatainak megvitatására. A bizottság arról fog határozni, hogy nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánítja-e a kongói helyzetet, ami nagyobb nemzetközi beavatkozást, több erőforrás mozgósítását vonhatja maga után.

A WHO csütörtöki közleményében beszámolt arról, hogy újabb ebolás megbetegedést erősítettek meg Wangatában, Mbandaka egyik egészségügyi övezetében. Mbandaka a székhelye Équateur északnyugati tartománynak. Az Egészségügyi Világszervezet korábban súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az eddig már 23 ember halálát okozó betegség a csaknem 1,2 millió lakosú Mbandakát is elérheti, mivel ez rendkívüli módon megnehezítheti a betegség terjedésének megfékezését.

Nagyon aggasztó, hogy az ebola egy városi területre érkezett, a WHO és partnerei jelenleg azon vannak, hogy a lehető leghamarabb felkutassanak mindenkit, aki érintkezett a mbandakai beteggel – mondta Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója.

A Kongói Demokratikus Köztársaság (volt Zaire) hatóságai a múlt kedden értesítették a WHO-t arról, hogy újabb ebolajárvány lehet kialakulóban. A WHO egyik szóvivője csütörtökön elmondta, hogy eddig 44 ebolás megbetegedést és a kórból eredő 23 halálozást jegyeztek fel.

Bár a vérzéses lázzal járó, nagy halálozási arányú betegségnek nincsen gyógymódja, a WHO négyezer adag kísérleti oltóanyagot küldött a közép-afrikai országba, ahová szerdán érkezett meg e szállítmány. A WHO jelezte, hogy szükség esetén kész további oltóanyagot küldeni.

A kísérleti oltóanyagot 2015-ben Guineában, a legsúlyosabb ebolajárvány által sújtott egyik nyugat-afrikai országban tesztelték. Az oltások akkor nagyon hatékonynak bizonyultak a betegség ellen. Bár az oltóanyagokat a vírus egy másik szubtípusa ellen fejlesztették ki, a szakértők feltételezése szerint hatásosnak bizonyulhatnak a legutóbbi ebolás megbetegedések kezelésében is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top