Egészség

Valahol titokban újra freont állítanak elő, amivel kinyírják az ózonréteget

Újra emelkedik a légkörben az ózongyilkos freongáz koncentrációja, pedig 1987-ben betiltották. Valószínű, hogy újra gyártani kezdték valahol.

Az elmúlt években a tudósok a freongáz (CFC-11) váratlan légköri emelkedését észlelték. Ez az a gáz, ami nagyon gyorsan károsítja az ózonréteget, ezért 1987-ben a Montreáli Egyezmény betiltotta a gyártását, igaz a fejlődő országok üzemei csak 2010-ben álltak le.

Ezt követően látványosan csökkenni kezdett a gáz koncentrációja a légkörben, regenerálódni látszott az ózonpajzs. Az Egyesült Államok Nemzeti Ökológiai és Légköri Igazgatóságának (Noaa) új tanulmányban arra következtetnek a kutatók, hogy a CFC-11-et valahol újra gyártani kezdték. Megállapításuk szerint a gázkoncentráció csökkenési mértéke 2002 és 2012 között állandó volt, mígnem 2012 óta a csökkenés 50 százalékkal lelassult, azaz valahol újra freon kerül a légkörbe.

A tudósok szerint a gáz esetleg olyan régebbi épületek bontása közben juthat a levegőbe, ahol a hűtőrendszert ezzel a gázzal üzemeltették, vagy más vegyipari tevékenységek melléktermékeként szabadulhatott fel, de ezeknek kicsi a valószínűsége.

A szerdán megjelent tanulmány készítői szerint esélyes, hogy kelet-ázsiai illegális gyártóüzemek felelősek a CFC-11 ismételt megjelenéséért.

Dr. Stephen Montzka a Noaa kutatója reméli, hogy a nemzetközi közösség oda tud hatni a délkelet-ázsiai országokra, és talán Kínára, hogy jobban utánanézzenek, honnan származnak a kibocsátások.

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a CFC-11 ötven évig marad a légkörben, míg a klóratomok szintje teljesen lecsökken.

Montzka szerint, ha továbbra is ilyen mértékű marad a CFC-11 gáz kibocsátása, akkor az egy évtizeddel is visszavetheti az ózonréteg gyógyulását – írja a BBC.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top