Egészség

Törli magát a Facebookról az álhíroldalak miatt a neves magyar rákkutató

Az ő nevével, kamu történetekkel akartak eladni gyógyászati termékeket.

Horváth József kutatóbiológus úgy döntött, hogy meghatározatlan időre felfüggeszti személyes és szakmai profilját a Facebookon, miután több viszonteladó és álhírportál is az ő nevével próbált meg eladni gyógyászati termékeket – írja az Index.

Horváth Józsefről többször is olvashattatok már az NLCafén: ő volt az a kutató, aki 2015-ben a Roma Sajtóközponttól Aranypánt Díjat kapott, 2016-ban pedig Gergely Alexandra Emlékdíjjal jutalmazták munkásságát. Horváth egyik fontos kutatási területe a kannabidiol (CBD) orvosi felhasználása. Ez egy nem pszichoaktív kannabinoid molekula, amely Horváth szerint kiváló gyógyszeralapanyag lehet: szorongáscsökkentő és görcsoldó hatása is van, de használható hányinger, émelygés csökkentésére, javítja az alvás minőségét, és a rákos sejtek burjánzását is gátolhatja.

Tevékenységére a Facebookon rengetegen felfigyeltek, köztük sajnos az álhírgyárosok is: Horváth az utóbbi időben arra lett figyelmes, hogy egyre több álhírportál az ő nevével, kitalált történetekkel próbálta meg eladni a CBD-olajat. Napról napra jelentek meg róla az ilyen-olyan kamucikkek. Horváth egy olyan esetet is megosztott az oldalán, amikor egy férfi azzal kereste meg, hogy daganatos beteg, hamarosan azonban kiderült, hogy csak az ő nevével szeretné eladni a készítményt.

Horváth végül úgy döntött, nincs más megoldás, törölnie kell magát a közösségi oldalról. Elmondása szerint nem végleg tűnik el, csupán addig, amíg lejjebb apad az álhírhullám.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top