Egészség
Szponzorált tartalom

Ezt biztosan nem tudtad az UV-sugárzásról

A megfelelő UV védelem elengedhetetlen a bőr és a szem egészségének megőrzése érdekében. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy több területen is felhasználják az UV-sugárzást.

Sokat hallunk, olvasunk az UV-sugárzásról, ám vajon hányan vannak tisztában annak alapvető tulajdonságaival? Azt szerencsére szinte mindenki tudja, hogy az egészségre veszélyes sugarakról van szó, ezért a legtöbben megpróbálnak védekezni ellenük, és ezt igazán jól teszik. Az ultraibolya vagy más néven ultraviola sugárzás hullámhossza a látható fénynél kisebb, de a röntgennél nagyobb. Neve úgy kapcsolódik az ibolya/viola színhez, hogy ez a legkisebb frekvenciájú látható fény, az UV-sugárzás hullámhossza tehát kisebb a látható fényénél. De félre a fizikával, hiszen izgalmas infókat hozunk, amelyek nemcsak az egészségünk megóvása miatt érdekesek.

Az UV-A sugárzást azért nem szeretjük, mert hozzájárul a bőr gyors öregedéséhez, ráadásul a bőr barnulását is csak ideiglenesen idézi elő, sőt szerepe lehet a bőrrák kialakulásában is. Az UV-B sugárzás viszont jó hatással van a testre a szakemberek szerint a D-vitamin-képzés kapcsán, de a bőrt ettől is óvni kell, hiszen az UV-A-hoz hasonlóan okozhat bőrrákot. UV-C sugárzásról azért hallunk nagyon keveset, mert azt a föld légköre szinte teljesen elnyeli. A szakértők szerint az UV-C sugárzás azért is hasznos, mert baktériumölő hatása miatt sterilizálásra is alkalmazható.

A köztudatban egyre nagyobb hangsúlyt kap a bőr UV védelme. Ám nemcsak a bőrre lehet rossz hatással az UV-sugárzás, hanem a szemre is: a nagyon erős UV ugyanis károsíthatja a szemet. Fontos hangsúlyozni, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni szemünk és annak környékének védelmével még abban az esetben is, amikor testünk többi felületét bekenjük naptejjel, félve a leégés fájdalmas hatásaitól. Tesszük ezt annak ellenére, hogy testünk bármely más részéhez képest jóval érzékenyebb területekről van szó. Az emberek nem látják a sugárzást, egyes állatok – hüllők, rovarok, madarak – azonban érzékelik.

napvédelem UV védelem

Több olyan felhasználási módja is van az UV sugárzásnak, amelyről sokan nem is hallottak: például az elektromos szigeteléseket ellenőrizhetik UV fénnyel, de fertőtlenítésre is használják az UV-C-t. Bizonyos tüzek érzékelésében is segíthetnek az UV-sugarak. Az egyik legismertebb alkalmazásuk pedig a hamisításvédelem, amit a papírpénzekről ismerhetünk. A rovarirtásban is felfedezték a sugárzás hasznát, bizonyos eszközök UV-A-val csalják csapdába a rovarokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelemmel kíséri az UV sugárzás szintjét, és ha a sugárzás maximuma eléri a 7.5 UV értéket legalább az ország felén, figyelmeztetést adnak ki. Az előrejelzés az OMSZ honlapján és applikációkon is elérhető.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top