Egészség

Még mindig Magyarországon van a legtöbb amputáció

Riasztó tanulmányt tett közzé az egyik legelismertebb nemzetközi orvosi szaklap: Európában nálunk a legtöbb az érszűkület miatt végzett nagy amputáció, az ezeket követő halálozások száma pedig háromszor annyi, mint Finnországban.

Magyarország vezeti az európai amputációs statisztikákat – derül ki a világ legjelentősebb érsebészeti folyóiratának (European Journal of Vascular and Endovascular Surgery) legfrissebb elemzéséből.

A vizsgálatban részt vevő országok közül hazánkban messze a legmagasabb a combot és a lábszárt érintő nagy amputációk száma: az európai átlag 2,5-szerese; eredményeink Szlovákiáét is alulmúlják. Egyértelmű az összefüggés a dohányzás, a várható életkor, az egészségügyre fordított összeg és a magas amputációs arány között.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a nagy amputációt követő halálozás tekintetében is listavezetők vagyunk: az ilyen beavatkozások után itthon minden ötödik beteg meghal a kórházban. Ez a halálozási arány a legkedvezőbb finn adatok háromszorosa – áll a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság közleményében, akik szerint az érbetegellátás többszintű fejlesztése segíthet a végtagok megmentésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top