Egészség

Kilenckomponensű új vakcinát kapnak a kamaszlányok HPV ellen, ha kérik

A legmodernebb, új, 9 komponensű vakcinával oltják be a kamaszlányokat a 2018–2019-es HPV védőoltási kampányban, már ha kérik az ingyenes oltást.

Egyre nagyobb figyelmet kap Magyarországon is a rákos elváltozásért felelős humán papillomavírus (HPV), amely ellen bár létezik védőoltás, amit a kamaszlányok ingyenesen kaphatnak meg, ha kérik, tavaly 10 ezer lány mégsem vett részt a programban, mert szüleik nem tartották fontosnak.

Pedig a HPV okozta méhnyakrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatok közé tartozik a nők körében Magyarországon: évente közel 1000 nőnél diagnosztizálják, és az érintettek csaknem fele életét veszti a megbetegedés miatt.

Egészségügy – HPV-ellen oltanak Szolnokon Fotó: MTI/Mészáros János

Magyarországon 2014 óta ingyenes és önkéntes alapú a HPV-vakcinkázás, az oltóanyagot azóta több mint százezer kamaszlány kapta meg. Idén ősztől pedig már a legújabb, 9 komponensű védőoltás áll rendelkezésre az országos programban.

A méhnyakrákkal szemben ma ez az egyik leghatékonyabb, a vakcina által lefedett HPV-típusok ellen csaknem 100%-os védelmet nyújtó prevenciós eszköz, amely a hüvely-, a szeméremtesti és a végbélnyílás körüli rákok megelőzésében is szélesebb körű védelmet nyújt a többi oltóanyagnál – hívja fel az érintettek figyelmét a vakcina előállítója, az MSD Pharma Hungary Kft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top