Egészség

Te is szedsz omega-3 étrend-kiegészítőt? Nem sok értelme van

Szinte semmilyen jótékony hatásuk nincs az egészségre az omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítőknek. Nem védik a szívet, nem csökkentik az agyvérzés és a halálozás kockázatát. A halfogyasztást azért ne hagyd abba.

Nem védik a szívet az omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítők – ez derült ki egy nagyszabású új kutatásból. A tudósok több mint százezer, klinikai tesztekben részt vett ember adatait elemezték. Arra jutottak, hogy 1 az 1000-hez az esélye annak, hogy az omega-3-készítmények jelentős egészségi előnyökkel járnának.

Az elemzés során főként az omega-3 tartalmú étrend-kiegészítők hatását vizsgálták, a halfélék fogyasztását kevésbé.

Lee Hooper, a kutatás vezetője, a Kelet-Angliai Egyetem tudósa elmondta, átfogó és szisztematikus elemzésük adatai hosszú időn át tartó vizsgálatokra, emberek ezreire vonatkoznak. Ezért biztosak abban, hogy

a közkeletű hiedelemmel szemben az omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítők nem védik a szívet, nem csökkentik sem az agyvérzés, sem a halálozás kockázatát.

A legmegbízhatóbb tanulmányok egybehangzóan kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítőknek csak kis hatásuk van a szív- és érrendszeri egészségre, vagy egyáltalán nincs rá hatásuk.

Tom Sanders, a londoni King’s College táplálkozáskutatója és a Heart UK Alapítvány tiszteletbeli elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a friss tanulmány eredményei alapján nincs szükség arra, hogy megváltozzanak a helyes táplálkozás irányelvei, melyek a halfogyasztásra buzdítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top