Egészség

Egyre aggasztóbb a háziorvoshiány Nógrád megyében

Ha valaki a heti pár órás rendelési idő kívül lesz beteg, sokat kell utaznia az ellátásért, vagy ötven kilométerről hív orvost, aki ki tudja, mikor ér oda.

Évek óta tart, és egyre súlyosabb a háziorvoshiány Nógrád megyében. Endrefalván csak heti kétszer két órában van háziorvos a rendelőben, ha valaki máskor betegszik meg, utaznia kell az orvoshoz, ami legalább négyezer forintba kerül – számolt be az RTL Klub.

Egy másik nógrádi településen, Litkén szerdán és pénteken van rendelés egy-egy órában, ha baj van, házhoz kell hívni az orvost. Ötven kilométerről érkezik, ami akkor is sokáig tart, ha nincs más teendője.

Litkén 2012 óta nincs állandó háziorvos. A polgármester szerint nem elég vonzó egy határ menti településen háziorvosnak lenni, pedig még szolgálati lakást is adnának.

Hasonló módszerekkel próbálkoznak Endrefalván is, ingyen adnák a praxist és a szolgálati lakást, csak legyen egy állandó orvosa a településnek.

Jelenleg 352 betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon. A legtöbb doktor Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Somogy és Tolna megyéből hiányzik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top