Egészség

Egy hónapig visszaveszik a patikák a rákkeltő vérnyomáscsökkentőket

Mától egy hónapig veszik vissza a patikák a hatástalannak bizonyult, valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőket.

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn az MTI-vel. A gyógyszerekkel az volt a gond, hogy az Európai Gyógyszerügynökség  potenciálisan rákkeltő szennyeződést talált a Huahai kínai gyógyszeripari vállalat által gyártott valsartan hatóanyagban. Néhány nappal később az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság hasonló figyelmeztetést adott ki.

Az OGYÉI közlése szerint a szennyezett valsartan hatóanyagú készítményeket július 30-tól augusztus 31-ig vihetik vissza a betegek. A hatóság felhívja a figyelmet, hogy betegenként két doboz, bontatlan és lejárati időn belüli készítményt vihetnek vissza, és a gyógyszer visszavételének időpontjában érvényes térítési díjnak megfelelő összeget kapják meg a betegek, azok is, akik közgyógyellátásra jogosultak.

 A forgalomból kivont gyógyszereket bármely gyógyszertár visszaveszi, és a vásárlást igazoló blokk sem szükséges a készítmények leadásához.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az OGYÉI június 29-én függesztette fel huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását, mert az egyik, egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező, potenciálisan rákkeltő anyagot találtak, azonban nem minden Magyarországon forgalomba hozott, valsartan hatóanyagú készítményt érintett az intézkedés. 

A forgalomból kivont gyógyszerek listája az OGYÉI oldalán böngészhető.  

Az OGYÉI tájékoztatása szerint a bontott és/vagy lejárt szavatosságú készítményeket is vissza lehet vinni, azokat a gyógyszertárakban található, hulladékgyógyszer gyűjtésére kihelyezett dobozba helyezhetik el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top