Egészség

Hazatért a buliból, 1 hétig aludt egyfolytában

Még enni, inni, vécére kimenni se kelt fel a diáklány.

Csipkerózsikának is nevezik Hermione Cox-Denninget, mivel a walesi Aberystwyth-ben élő 18 éves lány egy esti bulizás után hazatérve olyan mély álomba zuhant, hogy egy hétig folyamatosan aludt. Se enni, se inni nem kelt fel, sőt még a vécére sem ment ki.

Három évvel ezelőtt figyelt fel a tünetekre: gyakran kimerültnek érezte magát, akár egész napokat is át tudott aludni. Egy alapos orvosi vizsgálat végül idén márciusban Klein-Levin-szindrómát (KLS), azaz úgynevezett Csipkerózsika-kórt diagnosztizált nála. Ez egy ritka és összetett neurológiai rendellenesség, amikor is szokatlanul hosszú (napokig, sok hetekig tartó) alvásidő jelentkezik ciklikusan a betegnél.


Hermione megfigyelte, elsősorban alkoholfogyasztást követő napon jön elő nála egy-egy hosszabb alvási ciklus. „Nagyon sokáig tartott, amíg rájöttem, mi az oka. Tudtam, hogy nem a stressztől van, de nem gondoltam, hogy az ital okozza. Azóta megtanultam: egy-két ital még belefér, de ennél több pohár napokra mély álomba kényszerít” – mondta a lány, akit az orvosai azzal nyugtatnak, hogy kinőhető ez a betegség, a KLS tünetei ugyanis 30 éves kor körül fokozatos enyhülnek.

Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet erre a ritka betegségre, Hermione YouTube-csatornát indított.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top