Egészség
Szponzorált tartalom

Hajápolás és az évszakok – mikor mire figyelj?

Ha úgy gondolod, hogy csak szélsőséges időjárási körülmények között, fagyos mínuszokban vagy rekkenő kánikulában szükséges ápolni a hajadat, tévedsz. A haj a szervezet élő része, minden időben gondozást és törődést igényel. Különösen igaz ez, ha nem éred be fejbőrre lapuló, elvékonyodó és fakó tincsekkel, hanem hódítani szeretnél dús és fényes fürtjeiddel.

Minden évszakban más és más időjárási hatás éri a fejbőrt és a hajszálakat. A csapadék, a levegő páratartalma, a napfény és az UV-sugárzás, a köd vagy a hóesés, illetve a légkörben található szennyeződés és káros anyagok is befolyásolják a haj szerkezetét és minőségét. A komplex jellegű hajápolás megelőzést is jelent egyben, és magában foglalja a külső gondoskodást és a belső hajregenerálást is.

Akárcsak a bőrre, télen a száraz levegő és a fagypont alatti hőmérséklet a hat a legkedvezőtlenebbül a hajra. A mélyhidratálás ilyenkor hatványozottan fontos, és aki egyébként nem használ hajbalzsamot és hajpakolást, a téli hónapokban tegye meg. Érdemes invesztálni olyan termékekbe, amelyek koncentrált dózisú hidratáló tápanyagokat tartalmaznak, és segítenek vitalizálni a téli hónapokra megfáradt hajhagymákat is. A mosás során a kiszáradt és feszült fejbőrt ajánlott minimum 10 percig masszírozni, hogy intenzívebb legyen a véráramlás, ez vastagabb és egészségesebb hajszálakat eredményez. A zsíros pakolást vagy hajmaszkot főleg a haj végén alkalmazd, ahol jobban ki van téve az állandó súrlódásnak a nehéz sapkák és sálak miatt.

 

Az ősz az állatoknál a vedlés időszaka, és ehhez hasonlóan az emberek haja is ekkor kezd hullani, hogy az elöregedett és roncsolt hajszálak helyét újak és épek vegyék át. Akárcsak a szervezetnek, a hajnak is szüksége van ilyenkor antioxidánsokra, így emeld meg a C-vitamin-bevitelt, hogy nőjön a hajszálak ellenálló képessége. Az őszi hónapokban még azoknál is nő a korpásodás veszélye, akiknél addig nem fordult elő. Az F-vitamin kompenzálja a fejbőr fokozott hámlását, a folsav pedig az anyagcserében segít.

hajápolás évszakonként

Nyáron a forró és száraz klíma mellett az ultraibolya-sugárzás okoz drasztikus károsodást a hajban. A levegőben felgyülemlett méreganyagok ellen több A-vitamint érdemes szedni, hogy kevésbé töredezzenek a hajvégek. A fülledt nyári hónapokban az izzadást ellensúlyozva a haj gyorsabban zsírosodik, a hajhagymák hamarabb begyulladnak. Ezt elkerülendő javasolt plusz-H-vitamint juttatni a szervezetbe. A nyaralás alatt a tengeri só és a strandok kemikáliás vize is árt a hajnak, így speciális zöld teás vagy aloé verás kondicionáló hajspray-t lehet bevetni a károsodás megelőzésére.

Tavasszal kezdődik a fejbőr és a hajhagymák természetes regenerálódása. Ehhez a folyamathoz minden belső támogatást megköszön a szervezet, a hajápolás ilyenkor elsősorban belsőleg történjen. A hajszálakat növesztő sejteknek keratinfehérje-pótlásra van szüksége, amit B6-vitaminból tudsz leghatékonyabban előteremteni. A keratinos sampon ilyenkor szintén jó választás. A tavaszi hónapokban próbáld a hajadat óvni a durva esőtől, mert annak összetétele felboríthatja a haj pH-egyensúlyát. Ne felejtsd el, hogy az egészséges haj alapja az egészséges fejbőr, ezért tavasszal is érdemes legalább egyszer szakember segítségével mélytisztítást és hámlasztást végezni a hajtüszőknél.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top