Egészség

Miért általános az orvoshiány, ha papíron soha ennyi orvos nem dolgozott?

A statisztikai adatok szerint rekordszámú orvos dolgozik ma Magyarországon, a kórházakban mégsem ezt érzékeljük.

A kórházakban általánosnak érzékeljük az orvoshiányt, a meglévő orvosok pedig alulfizetettek. Ezt legutóbb a Honvédkórház botránya mutatta meg. A KSH adatai szerint viszont rekordszámú orvos dolgozik ma az országban. Ezt az ellentmondást oldja fel áttekintő cikkében a Piac és Profit.

A magyarázat, hogy valóban sok orvos praktizál ma (a KSH adatai szerint több mint 39 ezer), ők azonban egyre nagyobb arányban a magánpraxisokat választják. Sokan vannak azok is, akik félállásban dolgoznak a közegészségügyben, félállásban a magánpraxisukban. Emiatt a kórházakban valóban általánosnak tekinthető az orvoshiány. Ugyanakkor egyre nő azoknak a száma, akik betegként a magánpraxisokat választják: 2012-ben a lakosság 37 százaléka, 2017-ben már 57 százaléka ment a magánklinikákra a problémájával.

 

Bizonyos területeken ugyanakkor valóban kevés az orvos: háziorvosból és mentősből is kevés van. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) 2017-es adatai szerint mindenhol hiányszakmának számít az érsebészet, az ortopédia, a traumatológia, a pszichiátria, a transzfuziológia (a vérátömlesztéssel foglalkozó szakma), az infektológia, a sürgősségi orvostan, a patológia, a radiológia és a sebészet is. 

Az is igaz, hogy az orvostársadalom fokozatosan elöregszik, a kórházakban pedig az orvosok számától függetlenül is komoly problémát jelent az alulfinanszírozottság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top