Egészség

Kiszőrösödött a nyelve az antibiotikumtól

Megnyugtató, hogy ez a betegség viszonylag ritkán fordul elő, és teljesen visszafordítható.

Egy 55 éves, amerikai nő súlyos autóbalesetet szenvedett, melyben megsérült mindkét lába. A kezelése során két antibiotikumot kellett szednie, köztük Minocycline-t. Egy héttel később a nő fekete, szőrös nyelvvel ébredt.

A nőnél a lingua villosa nigra nevű állapot alakult ki, mely olyankor fordul elő, amikor a nyelven lévő apró dudorok, az úgynevezett papillák, amelyek normális esetben körülbelül 1 milliméter hosszúak, ennél hosszabbra nőnek, és elkezdik felfogni az apró élelmiszer-részecskéket, valamint a baktériumokat, az élesztőt és egyebeket. Az állapotot néha az antibiotikumok okozzák, ahogy ez ebben az esetben is történhetett.

(The New England Journal of Medicine)

Az orvosok tanácsára a páciens felhagyott a Minocycline szedésével, a nyelve pedig néhány hét alatt visszanyerte egészséges küllemét.

Yasir Hamad, az esetről készült tanulmány szerzője elmondta: a betegség viszonylag ritka, a lakosság 0,06-13 százalékát érinti, régiótól függően. 

via

(Nyitókép: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top