Egészség

Újabb áldozata van a nyugat-nílusi láznak idehaza

Magyarországról jelentették a legtöbb megbetegedést a múlt héten.

Ismét tragédiát okozott Magyarországon a nyugat-nílusi láz – írta meg a hvg.hu. Korábban augusztus végén derült ki, hogy már négy ember életét követelte idehaza a délről érkező szúnyogok által behurcolt kór. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ pénteki jelentésében viszont az áll, hogy augusztus 31. és szeptember 6. között még egy halálesetet jelentettek Magyarországról.

Bár korábban Olaszországból, Romániából és Görögországból is több megbetegedést jelentettek, mint Magyarországról, a jelentés szerint most a vizsgált egy hétben Magyarországon betegedtek meg a legtöbben a vírustól, összesen 38-an.

A nyugat-nílusi láz vírusgazdái a madarak, közöttük szúnyogcsípéssel terjed a betegség, és a szúnyogok révén az emberek is elkaphatják a vírust. Embereknél a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget. Az esetek nagyjából ötödében a megbetegedés enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz: láz, fejfájás, gyengeség, izom- és ízületi fájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, esetleg nyirokcsomó-megnagyobbodás, de bőrkiütés is megjelenhet. Többnyire 3-6 nap alatt meggyógyulnak.

Egy százalék körüli arányban azonban súlyos következményei lehetnek a fertőzésnek. Agyhártya- vagy agyvelőgyulladás alakulhat ki, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

A nyugat-nílusi láz ellen nincs speciális kezelés, és védőoltás sem létezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top