Egészség

Ritka betegséggel diagnosztizálták a két nővért, most együtt gyógyulnak

A 25 éves Tasha és nővére, a 27 éves Katrina egy olyan ritka betegséget kaptak el, amely millióból egy embert érint. Szerencsére nem csak a betegséget, a felépülést is együtt csinálják végig.

A moyamoya-rendellenesség mindössze egy embert érint egy millióból. A ritka betegség során artériák záródnak el az agyban, ez pedig zsibbadt végtagokat és beszédhibákat eredményezhet. Ha nem kezelik, a betegség halálos sztrókhoz is vezethet. 

A moyamoya leginkább az ázsiai nőket érinti, és genetikai hajlam áll a hátterében. Éppen ezért olyan különös, hogy két észak-amerikai nő, a 25 éves Tasha és a 27 éves Katrina is áldozatául estek – ráadásul éppen egy időben.

A helyzetet még rejtélyesebbé teszi, hogy testvérekről van szó. Tashát januárban, Katrinát pedig februárban diagnosztizálták. Az orvosok is értetlenül állnak a helyzet előtt, hiszen nem találtak genetikai magyarázatot a betegségre – azt mondják, puszta véletlenről lehet szó. 

A fő azonban, hogy mára mindkét nőt megoperálták, így minimalizálva az esetleges sztrók esélyét. Most mindketten jól vannak, és már az idősebb testvér 2 éves kislánya sem aggódik értük.

 

foxnews

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top