Egészség

Szívszorító: halálos betegséget örökölt anyjától a 23 éves fiatal

Demenciával diagnosztizáltak egy 23 éves férfit Nagy-Britanniában, aki már most arra számít, hogy nem éri meg az 50. születésnapját.

Bár még tünetei nincsenek, mégis a 23 éves Jordan Adams a legfiatalabb brit, akit demenciával diagnosztizáltak. A fiatal férfi édesanyjától nemcsak a demenciára való hajlamot örökölte, de valószínűleg Parkinson-kórban is szenvedni fog idősebb korában.

Orvosai arra figyelmeztették, hogy bármikor hanyatlásnak indulhatnak motorikus funkciói, beszéde és az emésztése is. Jordan a MAPT-gén egy ritka genetikai mutációját hordozza, amely frontotemporális demencia és Parkinson-kór kialakulásához vezet.

Barátnőjével, a 21 éves Lucy Thomassal azt tervezik, hogy genetikai spermavizsgálat után belevágnak a családalapításba, amíg van rá idejük. Közben házat vesznek, és elutaznak Hawaiira is, mint ahogy egy ejtőernyőzés is felkerült a bakancslistára.

Jordan édesanyja 2016-ban demencia következtében vesztette életét, így három gyermeke úgy döntött, genetikai vizsgálatnak vetik alá magukat, ekkor derült ki, hogy a genetikai mutáció őt is érinti, míg nővérét és bátyját nem.

forrás: pixabay

Jordan létrehozott egy GoFundMe oldalt is, hogy pénzt gyűjtsön, és minél több dolgot kipipálhasson a bakancslistájáról, mielőtt megjelennek a tünetek.

The Sun

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top