Egészség

Nem engedték fel a repülőre az autista fiút

A család vakációzni indult volna, de lezavarták őket a gépről, mert a gyereknek rohama volt.

Egy amerikai család azt állítja, leszállították őket az American Airlines egyik járatáról, mert autista fiuk beszállás közben rohamot kapott – írja a Yahoo. A texasi Heather és Adam Halkuff október 4-én foglalt jegyet a társaság Kansas Citybe tartó járatára. Vakációzni indultak, az útra öt gyerekük is elkísérte volna őket, köztük a kétéves Ollie és az ötéves Milo, akik mindketten autizmusban szenvednek.

Fotó: AFP Photo / Daniel Slim

„Megkerestem az American Airlinest, hogy megkérdezzem, van-e olyan programjuk vagy bármi, ami a segítségünkre lehet, mert öt gyerekkel fogunk utazni, akik közül ketten autisták” – mondta Adam az NBC 5 tévécsatornának nyilatkozva.

A légitársaság, amelyet „fogyatékkal élő emberek iránti elkötelezettsége” miatt a Fogyatékkal Élő Emberek Amerikai Társasága is elismert, beleegyezett, hogy lehetővé tegye a gyerekek számára, hogy egy héttel az indulás előtt begyakorolják a biztonsági ellenőrzéssel és a beszállással kapcsolatos teendőiket.

Az ötéves Milót mégis annyira megviselte a beszállás, hogy rohamot kapott. Heather szerint a jegyeket ellenőrző légiutas-kísérő azt mondta: nem szállhat fel a repülőre… zavarni fogja az utasokat, a repülés alatt is ideges lesz, és kénytelenek leszünk visszafordulni, és lekísérni magukat a gépről”.

A szülők azt állítják, felajánlották, hogy autizmussal élő gyerekeiket hazaviszik, de végül valamennyiüket kitessékelték a repülőből.

Az American Airlines képviselője a Yahoonak! küldött nyilatkozatában azt írta, felvették a kapcsolatot Halkufékkal. „Az American az autista gyerekek pártján áll. Csapatunk tagjai több nonprofit szervezettel is szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy enyhítsék a stresszt, amit a gyerekek és a családjuk átélhetnek repülés közeben”  – hangsúlyozták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top