Egészség

Amíg nem mondasz tényleg igent az életre, nem leszel boldog

A pszichológus arra figyelmeztet, hogy jobban figyeljünk arra, milyen automatikus reakciók mentén működünk, mert akár a saját boldogságunkat is szabotálhatjuk.

Josh Gressel klinikai szakpszichológus tapasztalatai szerint az igen és nem válaszainkat alapos vizsgálat alá kell vennünk, mert a boldogságunk múlhat rajta, mire mondunk igent. Kicsit mélyebb kérdésekre gondol, mint amit Az igenember című filmben láthattunk, a következő négy kérdést hozza fel példának, hogy nézzünk magunkba, ezekre igent vagy nemet mondunk.

Mi a válaszod?

1. Amikor hibázol, kicsit vagy nagyot, akkor könnyen felelősséget vállalsz érte (igent mondasz), vagy rögtön védekezni kezdesz, és másra hárítod a felelősséget (nemet mondasz)?

2. Ha pszichológust javasol a párod, vagy párterápiára akar menni, csípőből nemet mondasz, vagy átgondolod a lehetőséget? Esetleg csak akkor vagy hajlandó rá, ha válással fenyegetőzik?

3. Ha egy lehetőség kerül eléd – munkában, társaságban vagy akár életmód-változtatásban –, megragadod, vagy inkább azt mondod, hogy nem állsz rá készen?

4. Amikor kényes helyzetbe kerülsz egy barátod vagy a párod előtt, akkor megkockáztatod, hogy megnyílj előttük, és megmutasd a sérülékeny részedet, vagy inkább elutasítóan viselkedsz?

Elhagyod a komfortzónádat?

A kérdések persze csak példák, ezer ilyen helyzetet fel lehetne még hozni, amikor azonnal reagálunk, és a reakcióinkban egy igen vagy egy nem rejtőzik. Amikor Gressel azt mondja, hogy igent kell mondani az életre, azt érti alatta, hogy hajlandóak vagyunk-e kockázatot vállalni, kilépni a komfortzónánkból, és vállalni, hogy akár meg is sérülhetünk lelkileg. Tudunk igent mondani úgy, hogy „ezt tettem, sajnálom, nem volt igazam, szeretném megpróbálni, miért ne, jó ötlet”? Rengeteg módon mondhatunk igent, csak hát nemet mondani sokkal egyszerűbb és kockázatmentesebb.

boldogsag pszichológus igen

Az igenek és nemek aránya határozza meg azt, hogy mennyire vagyunk boldogok (Részlet Az igenember című filmből – Forrás: iMDb)

Gressel a munkája során a pácienseinél sokszor találkozik olyan emberekkel, akik soha nem mondanak igent, és ezért nem is lehet nekik segíteni pszichológusként sem, hogy boldogabbak legyenek. Vannak olyanok is, akik nemet mondanak, de meg tudják tanulni, hogyan lehet igennel válaszolni, nekik azt kell elsajátítani, hogyan bízhatnak jobban a körülöttük lévő világban. És akadnak olyan emberek, akiknek az alapbeállítottságuk olyan, hogy igent mondanak bármikor, nekik a rengeteg lehetőség közül a választás szokott gondot okozni.

Az igenektől függ a boldogságod

A pszichológus szerint az igenek és nemek aránya határozza meg azt, hogy mennyire vagyunk boldogok, mennyire tudjuk élvezni az életet, hogyan öregszünk és végül hogyan halunk meg. Ha folyton védekezünk, akkor nemet mondunk az életre, ha viszont belevetjük magunkat a kihívásokba, akkor haladunk előre, és teremtünk magunknak teljes életet.

Gressler hozzáteszi azt is, hogy nyilván vannak olyan sorsok, olyan mély traumák, amikor maga a túlélés is nagy teljesítmény. De a többségre inkább az jellemző, hogy felesleges aggodalmak miatt saját magukat korlátozzák. Az életben mindig lesz küzdés és fájdalom, nem lehet elkerülni, viszont lehet arra használni, hogy fejlődjünk közben. Csak igent kell mondani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top