Egészség

Elhagyhatta a kórházat az újraéleszetett maratoni futó

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját az a 64 éves futó, aki október elején a Budapest Maraton versenyén kapott infarktust – közölte honlapján a kórház.

A 64 éves Herendi Péter a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, leállt a keringése és a légzése is. A férfi újraélesztést a helyszínen, a futóversenyen szintén versenyzőként résztvevő dr. Papp Letícia kardiológussal és dr. Bokor András szülész-nőgyógyásszal együttműködésben dr. Szarvas Gábor, a Semmelweis Egyetem gyermekgyógyász szakorvosjelöltje kezdett meg.

Futók a 33. Spar Budapest Maratonon a Valdemar és Nina Langlet rakparton 2018. október 7-én – MTI Fotó: Mónus Márton

Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, hogy a futó keringése a szívinfarktus legsúlyosabb korai szövődménye, a kamrafibrilláció miatt állt le, az azonnali orvosi beavatkozásnak köszönhetően nem szenvedett maradandó károsodást. Herendi Péter 11 nap után hagyhatta el a kórházat.

Herendi Péter a köszönetet mondott az életét megmentő három orvosnak. Elmondta, 47 évesen, 17 évvel ezelőtt, lánya születésekor fogadta meg, hogy lefut egy maratont, amit azóta négy alkalommal teljesített. Kiemelte: az első perctől kezdve orvosi ellenőrzés mellett sportol, és egészséges életet él. A futó hozzátette, maratont egyedül többet nem vállal, viszont váltóban, lányával közösen jövőre is szeretne indulni a Budapest Maratonon. 

Dr. Merkely Béla elmondta: a sport önmagában nem veszélyes, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a hirtelen fellépő, keringésleállást okozó szívritmuszavar ellátását azonnal el kell kezdeni. A 35 év feletti sportolók ráadásul 500-szor nagyobb eséllyel vannak kitéve a hirtelen szívhalált okozó koszorúérbetegség kockázatának, ezért számukra kiemelten fontos a rendszeres kardiológiai kontroll.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top