Egészség

Kifizettetnék az orvosi ellátást azzal, akinek nincs rendben a tb-je – cáfol a NEAK

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azok számára, akiknek nincs társadalombiztosításuk. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonban cáfolja, hogy fizetni kellene az ellátásért azoknak, akiknek nincs rendben a tb-je.

Behajtanák az egészségügyi ellátás árát azokon, akiknek nincs rendben a társadalombiztosításuk – értesült a Népszava. Eddig csak az elmaradt járulékot kellett állni, ezután talán a teljes számlát.

A lap birtokába került salátatörvény-tervezet jelentősen szigorítana azon a szabályon, amely most legfeljebb öt évre visszamenőleg engedi behajtani az elmaradt egészségbiztosítási járulékot. Az új jogszabály-javaslattal ugyanis a kormányzat az elmaradt járulék helyett a kezelés díját szedné be azoktól, akiknek rendezetlen volt a biztosítási jogviszonyuk, amikor orvoshoz fordultak. A napilap szerint 400 ezer embert érinthet hátrányosan, ha bevezetik ezt az intézkedést.

Egy átlagos eset kórházi ellátásért 195 ezer forintot fizet az egészségbiztosító, de például a szívinfarktus kezelése 375 ezer forinttól indul. A daganatos betegek egy adagnyi kemoterápiája 700 ezer forintba kerül, míg egy szülésért 68 ezer forintot fizet az egészségbiztosító.

UPDATE (18:57):

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) alaptalannak nevezte a Népszava cikkét, miszerint a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért – írja a 444. Mint közleményükben kiemelték, a Népszava által említett jogszabály-módosítás azokra az esetekre vonatkozik, amikor a Magyarországon kiadott EU kártya terhére jogalap nélkül vesznek igénybe külföldön ellátást. Mint írják, a javaslat az uniós rendelkezések betartása miatt készült. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top