Egészség

Belehalt a kanyaróba, szülei szerint meghamisították a kárpátaljai kisfiú leleteit

Reggel még saját lábán ment be a kórházba, estére halott volt. A szülők feljelentést tettek.

Belehalt a kanyarófertőzésbe egy tizenkét éves mezőterebesi fiú Munkácson, a Kárpátalja megyei gyermekkórházban – írja az MTI az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója alapján. A haláleset a múlt szombaton történt. Roman Snyicer főorvos szerint mire a fiút beszállították a kórházba, már közepesen súlyos volt az állapota. Körülbelül egy héttel korábban betegedett meg, szülei otthon ápolták, kanyaró ellen nem volt beoltva. Mivel állapota rohamosan romlott, az intenzív osztályra vitték, de az életét már nem tudták megmenteni.

Képünk illusztráció (Fotó: Sergei Supinsky / AFP)

A híradások szerint a szülők feljelentést tettek, állítják, hogy a kórházban meghamisították gyerek leleteit. A fiút a megyei kórház egyik orvosa kezelte járóbetegként, mert úgy ítélte meg, hogy nem szorul kórházi ellátásra. A gyerek utoljára múlt szerdán járt nála. Snyicer megerősítette, hogy az orvos engedéllyel praktizál magán-gyermekorvosként is, és a megye egyik legjobb orvosának nevezte őt. A szülők értetlenül fogadták, hogy a gyerekük reggel hét óra tájban még a saját lábán ment be a kórházba, délután háromra pedig már halott volt.

A kárpátaljai fiú az idén már a tizenötödik halálos áldozata a kanyarónak Ukrajnában. Összesen tizenegy gyerek és négy felnőtt halt bele a betegségbe, a mostanit megelőzően október 1-jén egy három éves kisfiú a nyugat-ukrajnai Lviv megyében.

Az ukrán egészségügyi minisztérium legfrissebb, múlt heti jelentése alapján az év eleje óta már csaknem 34 ezren betegedtek meg Ukrajnában kanyaróban, közülük több mint 20,5 ezer a kiskorú. Az utóbbi hetekben országosan hozzávetőleg hatszáz-nyolcszáz új beteget regisztrálnak.

A múlt héten negyvenöt gyerek és egy állapotos tanítónő betegedett meg kanyaróban a nyugat-ukrajnai Csernyivci megye egyik iskolájában; a karantén miatt beszüntették a tanítást. Kanyarójárvány miatt Ivano-Frankivszban három iskolában rendeltek el a múlt héten tanítási szünetet, a hónap közepén pedig a szintén a nyugati országrészben lévő Vinnicja megye két oktatási intézményét helyezték ideiglenesen karantén alá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top