Egészség

Törzsüknél összenőtt ikerlányokat választottak szét ausztrál orvosok

A tizenöt hónapos bhutáni kislányokat egy rendkívül komplikált, hatórás műtéttel választották szét.

Ausztrál orvosok egy igen összetett, hatórás műtéttel választottak szét két tizenöt hónapos, törzsüknél összenőtt bhutáni ikerlányt – írja a BBC híre alapján az MTI. A kislányoknak jó esélyük van a felépülésre – nyilatkozta Joe Crameri, az operációt végző csapat vezetője.

Fotó: MTI/EPA/AAP/Daniel Pockett

A műtétben a melbourne-i Royal Children’s Hospital tizennyolc szakembere vett részt. Az orvosoknak a gyerekek összenőtt máját is sikerült szétválasztaniuk, szerencsére a bélrendszerüknek nem volt közös szakasza.

„Az operáció jól sikerült, de mint minden műtétnél, a következő huszonnégy-negyvennyolc órában még adódhatnak komplikációk. Bízunk a jó eredményben” – mondta Crameri.

A bhutáni gyerekeket a Children First Foundation nevű jótékonysági alapítvány vitte Melbourne-be, az operáció 350 ezer ausztrál dolláros (71,8 millió forintos) költségeit Victoria állam állta.

A melbourne-i gyermekkórházban 2009-ben már sikerrel hajtottak végre hasonló műtétet: akkor két bangladeshi ikerlányt választottak szét, Trisnát és Krisnát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top