Egészség
Szponzorált tartalom

Ízületi fájdalom: gyulladás vagy kopás?

Nem is hinnénk, hány ember hétköznapjait teszik kellemetlenné az ízületi fájdalmak. A feltételezések szerint minden negyedik vagy ötödik ember érintett a porckopásban.

A statisztikák szerint elsősorban 50 éves kor felett jelentkeznek a tünetek, de az artrózis a nőknél jóval korábban is kialakulhat. 70 felett viszont szinte mindenkit érint valamilyen szinten a kóros állapot. De vajon amíg nem jutunk el az orvoshoz, hogyan tudjuk eldönteni, hogy gyulladásos eredetű-e a fájdalmunk, vagy esetleg a kopott porcok velejárójaként keseríti meg a mindennapjainkat? Dr. Scott Burg reumatológus szerint három kérdés megválaszolásával az ember eldöntheti, hogy gyulladásos vagy kopásos ízületi fájdalom gyötri. Az eredmény természetesen csupán arra elég, hogy útmutatást adjon, nem helyettesíti a szakorvosi diagnózist. Ám ha valakit már huzamosabb ideje kínoz fájdalom, mindenképpen érdemes utánajárni az okoknak.

Erősödik a fájdalom napközben?

Ha a kérdésre egyértelműen igen a válaszod, és úgy érzed, hogy a nap folyamán romlik a helyzet, vagyis a fájdalom erősebb lesz az érintett területen, nagy a valószínűsége, hogy porckopás okozza a tüneteket. Ha azt tapasztalod, hogy ahogy telnek az órák, a fájdalmad erőssége csökken, és enyhülnek a tünetek, valószínűsíthető, hogy gyulladásos eredetű az elváltozás – utóbbi jellemző többek között a reumára is.

láb porc

Nehezen mozdulsz meg reggel? Ha igen, mennyi ideig merevek az izmaid?

A legtöbb orvos fontos következtetéseket von le abból, hogy a páciensének reggelente mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy kellemetlen tünetek nélkül mozogjon. Az, hogy az izmok mennyi ideig merevek, utalhat a betegséget kiváltó okokra. Dr. Scott Burg szerint ha valakinél 10-20 percig áll fenn ez a folyamat, akkor nagy a valószínűsége, hogy kopásból ered a fájdalom, ha viszont ennél jóval hosszabb ideig, akár 45 percig is eltart, mire az emberi mozgáskultúrát felölti valaki, vélhetően gyulladásos problémák merülhetnek fel. Ugyanez a helyzet akkor, ha egy hosszabb autóút után kiszállunk a kocsiból. Azoknál, akiknél 5 perc után rendeződnek a dolgok, valószínűleg kopás okozza az elváltozást, míg azoknál, akik fél óra után is küzdenek, valószínűleg gyulladásos betegség van a háttérben.

Egyoldalú a fájdalom, vagy minkét oldalon érzed?

Az orvos szerint ha a fájdalom szimmetrikus, nagyon valószínű, hogy gyulladásos, reumás eredetű a betegség. Ha viszont csak az egyik oldalon jelentkezik, nagy eséllyel porckopásra lehet gondolni. A helyzet azonban ennél a kérdésnél nem ilyen egyszerű, hiszen előfordulhat, hogy először csak a jobb vagy éppen a bal térdekben, vállakban jelenik meg tünet, a másikban pedig egy-két héttel később. A családi kórtörténet is fontos a pontos diagnosztika felállításában, hiszen a genetika is meghatározza a test általános állapotát. Az orvos szerint fontos, hogy ne tűrjük hosszú ideig a fájdalmat: ha az tartósan, két hétnél tovább fennáll, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top