Egészség
Szponzorált tartalom

Folyton a képernyőt nézed? Így tartsd karban a szemed!

Ha összeszámolnád, egy nap mennyi időt töltesz különféle képernyők és kijelzők nézegetésével, biztosan leesne az állad. A gond az, hogy közben a szemed túlzottan nagy igénybevételnek van kitéve, és elfárad, kiszárad, ami egy sor kellemetlen tünettel jár. Hogy ezektől megkíméld magad, tudatosan kell karban tartani a kijelzőre tapadó szemeket. Megmutatjuk, hogyan!

Használj védőszemüveget!

A visszaverődő fények, a tükröződés összezavarja a szemet, ami ilyen körülmények között nehezen fókuszál, és állandó munkában van. Ettől hamar kimerülnek a szem izmai, megfájdul a fejed. Egy jó védőszemüveggel, amelynek a lencséjét bevonták tükröződésmentes réteggel, nagyon sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad.

Válassz jobb monitort!

A szemed problémáit az is okozhatja, hogy régi, elavult monitorral dolgozol. Fontos, hogy a képernyő nagy felbontású legyen, és a betűszélek, ábrák ezért a lehető legélesebben rajzolódjanak ki. Nem árt, ha legalább Full HD, vagyis 1920×1080 pixeles vagy ennél nagyobb a felbontása, és lehetőleg olyan LCD-monitort válassz, aminek a háttérvilágítása nem PWM (más néven impulzus moduláció) megoldást használ, hanem egyenáramú tompítást.  

Állítsd nagyobbra a betűméretet!

Ebben a kérdésben az alapszabály az, hogy háromszor legyen nagyobb a betűméret annál, mint amit még el tudnál olvasni. Ezt a képet a szemed még nagyobb erőlködés nélkül fel tudja dolgozni, és nem fárad el olyan hamar az olvasástól.

Lefelé nézz a képernyőre!

Körülbelül 20-25 centivel helyed a vízszintes nézősíkod alá a képernyőt. Így lefelé nézel majd, a szemhéjad ezért nagyobb részét fedi el a szemednek, és ezzel jobban óvja a kiszáradástól.

Használj szemcseppet!

A szemcsepp a leggyorsabb megoldás a szemszárazság ellen, ami szinte biztosan fel fog lépni, ha naponta több órát is nézed a monitort. Minden alkalommal, amikor érzed, hogy kicsit már ég vagy szúr a szemed, néhány cseppet csöppents a szemedbe. Használat előtt mindig olvasd el az adott termék használati utasításait!

Tornáztasd a szemedet!

Nemcsak a kiszáradást, de a szem izmainak fáradását is kezelni kell, ha hosszú ideig nézel képernyőt vagy telefonkijelzőt. Erre van egy könnyen megjegyezhető módszer, amit úgy is emlegetnek, hogy a 20-20-20 szabály. A lényege, hogy 20 percenként nézz félre a monitorról, és legalább 20 másodpercig fókuszálj egy 20 lábnyi (kb. 6 méter) távolságban lévő fix pontra.

Pislogj!

Számítógépezés vagy okostelefon-használat közben körülbelül fele-harmada annyit pislogunk, mint normál körülmények között. A szemen lévő könnyfilm azonban nagyjából 20 másodperc alatt felszakadozik és elpárolog, így védtelen lesz a szaruhártya a külvilág kórokozóival, irritáló behatásaival szemben. Ezért ha monitor előtt ülsz egész nap, tudatosan emlékeztesd magad a pislogásra – például ragassz fel egy sárga post-it matricát a gépedre, ami eszedbe juttatja, hogy ne bámuld olyan mereven a képernyőt, és néha pislants egyet!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top