Egészség

Egy kínai kutató szerint megszülettek a világ első génmódosított ikrei

Úgy módosították a babák génállományát, hogy ellenálljanak a HIV-fertőzésnek. A bejelentés komoly vitát váltott ki szakmai körökben.

A világon első ízben születtek olyan babák, akiknek a génjeit módosították, hogy ne fertőzhesse meg őket a HIV-vírus – legalábbis ezt állítja egy kínai kutató, Ho Csiankuj egy vasárnapi a YouTube-videóban.

A felvétel szerint a két kínai ikerlány, akiket Lulunak és Nanának nevezett, „sírva jött a világra néhány hete, egészségesen, mint más babák”. Állítása szerint a sencseni tudós a megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre a CRISPR/Cas9 elnevezésű „molekuláris olló” segítségével, hogy megelőzze a jövőbeli HIV-vírusfertőzést. A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy a génszerkesztés sikeres volt, „egyetlen gént sem változtattak meg, kivéve egyet, a CCR5-t, melyet eltávolított a HIV-fertőzés megelőzése érdekében”. Tanulmánya az erősen vitatott eljárásról egyelőre nem jelent meg. A videón elhangzott, hogy munkájával olyan babákat akart teremteni, akik nem szenvednek betegségektől, „nem megrendelt szemszínű és intelligenciájú dizájnergyerekeket”. 

A kutatót egyelőre nem tudták elérni a Reuters riporterei. A szülők és a csecsemők kilétét titokban tartják, a kutató csak annyit mondott, hogy az apa HIV-fertőzött, és szerette volna, ha a gyerekeit megóvhatja a diszkriminációtól.

Ho Csiankuj bejelentése élénk visszhangot váltott ki. Peter Dabrock, a Német Etikai Tanács elnöke hétfőn azt mondta, a munka „felelőtlen kísérletezés embereken”.

Jelenleg az efféle próbálkozásokat, sőt a bejelentésüket is a legélesebb szavakkal kell illetni. A génszerkesztés mellékhatásait vagy későbbi következményeit nagyon nehéz megjósolni és irányítani

– mutatott rá.

Az AP amerikai hírügynökség készítette videón elhangzottakat egyelőre nem bizonyították, ám több szervezet, mely az eljáráshoz köthető, többek között a kórház is tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

Az ilyen beavatkozás a legtöbb országban tilos. Az Egyesült Királyságban törvény tiltja, hogy a meddőségi kezelések során génszerkesztést alkalmazzanak. A tudósok mesterségesen, laborban megtermékenyített, ám fel nem használt embriókon végezhetnek génszerkesztést, azonban ezeket az embriókat a kutatás után azonnal meg kell semmisíteni.

A King’s College London sejtbiológusa, Duscko Ilic szerint a HIV-fertőzés kezelhető, és ha gyógyszerekkel elnyomják, szinte nincs kockázata annak, hogy a szülők a gyermeknek továbbadják. Julian Savulescu, az Oxfordi Egyetem etikaszakértője a BBC-nek elmondta:

Ha mindez igaz, akkor ez egy szörnyű kísérlet. Az embriók egészségesek voltak, nem tudunk arról, hogy betegek lettek volna. A génszerkesztés maga kísérleti stádiumban van, ismeretlen, véletlen mutációkkal hozzák összefüggésbe, melyek előbb vagy utóbb jelentkezhetnek, rákhoz is vezethetnek. A kísérlet egészséges, normális gyerekeket tett ki a génszerkesztés kockázatainak mindenféle valós előny nélkül

– tette hozzá.

Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top