Egészség

Mentális betegséget okozhat a túl sok antibiotikum a gyerekeknél

Kutatók összefüggést mutattak ki az antibiotikumok szedése és a későbbi mentális betegségek között.

Az antibiotikumok sok betegséget segítenek leküzdeni, de túlzott használatok komoly problémákat okozhat. Egy friss tanulmány ismét arra figyelmeztet, hogy óvatosan szedjünk antibiotikumokat, és csak akkor, amikor az orvos is indokoltnak találja.

A tudósok ugyanis kapcsolatot találtak a bélbaktériumok és a mentális betegségek között. A Johns Hopkins Egyetem kutatója és dán kollégái nagyjából egymillió gyerek egészségügyi adatát vizsgálták meg – írja a 24.hu.

Azt nézték, hogy felírtak-e nekik antibiotikumot, később pedig kaptak-e mentális problémákra gyógyszert, vagy kerültek-e emiatt orvoshoz, esetleg kórházba.

Kiderült, hogy az antibiotikum szedése – főleg hosszabb távon vagy fiatalkorban – összefüggésben állt a mentális problémák kialakulásával.

Azoknál a gyerekeknél, akik kaptak antibiotikumokat, nagyobb eséllyel alakultak ki mentális betegségek. Ráadásul ha kórházban kezelték őket antibiotikummal, 84 százalékkal nőtt a pszichikai probléma kialakulásának esélye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top