Egészség

Egyszerű fáradtságnak hitte a halálos betegség tüneteit a szuperfitt apa

Három Iron Mant teljesített a szuperfittnek hívott 40 éves apa anélkül, hogy tudta volna, különlegesen ritka, halálos rákbetegségben szenved. A tüneteket egyszerű fáradságnak gondolta.

Peter McCleave, 40 éves, kétgyermekes édesapa, akinél 2017 márciusában diagnosztizálták a myeloma multiplex nevű daganatos megbetegedést. A férfi a betegség tüneteit, a kóros fáradtságot és a fájdalmat a hosszútávfutás szokásos velejárójának gondolta.

Nem is állt le a versenyzéssel, mígnem 2016 szeptemberében kórházba került, szepszis, tüdőgyulladás és legionárius betegség gyanújával, majd fél évre rá szembesült a lesújtó diagnózissal. Orvosai azt mondták neki, hogy hét évet élhet még, hacsak nem talál egy őssejt-adományozót.

 

A betegség, amely a csontvelőben sejtjeiben fejlődött ki, majdnem megbénította, amikor a rákos daganat három hátsó csigolyájára is átterjedt.

„Néhányan Szuperfittnek hívtak. A sport és a testmozgás mindig is nagy szerepet töltött be az életemben. Három versenyen is teljesítettem, hogy nem tudtam, hogy rákos vagyok. Mindig is jól éreztem magam, egészséges voltam. Sejtettem, hogy ha egyszer elkapok valamit, akkor az nagyon súlyos dolog lesz. Utólag persze már én is látom a figyelmeztető jeleket” – mondta Peter.

„Sokszor nagyon fáradt voltam és sokat szenvedtem, de úgy gondoltam, mindez azért van, mert ilyen típusú versenyeken vettem részt” – vallotta be a férfi, akinek világszemléletét alaposan átformálta a halálos diagnózis.

“Nem pazarolom az időmet triviális dolgokra, ehelyett igyekszem összpontosítani azokra, amelyek valóban fontosak. Az őssejt-adományozó felkutatása alatt több időt tölthetek majd a gyerekeimmel és a feleségemmel.”

Peter elmondta, hogy egy évig élt úgy, hogy nem tudta, hogy rákos, de az edzettségi szintjének köszönhetően nem tapasztalta a szokásos tüneteket.

Peter a diagnózis felállítása után három intenzív kemoterápiás ciklust várt azért, hogy megszabadítsál testét a rákos sejtektől. „Az első két ciklus szörnyű volt, de túléltem a fájdalomcsillapítóknak köszönhetően” – mondta.

Super-fit dad completed three Ironmans not knowing he had rare cancer after mistaking it for post-race fatigue - Storytrender

Peter McCleave, 40, was diagnosed with myeloma in March 2017 after dismissing his tiredness and aches as the usual pains of long distance runners throughout the previous year. In this time the married dad-of-two completed three ultra-endurance events before he was rushed to hospital in September 2016 and given the earth-shattering diagnosis six months later.

Annak ellenére, hogy májusban autológ őssejt-transzplantációra került sor, ahol őssejtjeit eltávolították a testéből majd folytatták a kemoterápiás kezelést, Peter továbbra is őssejt-adományozót keres, tovább élhessen annál a hét évnél, amit az orvosok jósoltak neki.

Bármennyire is szörnyű Peter és felesége gyermekeik előtt még nem fedték fel édesapjuk betegségének súlyosságát.

“Néha azt mondom nekik, hogy túl fáradt vagyok a dolgok elvégzéséhez, de igyekszem velük lenni, amikor csak tudok. Azt tudják, hogy valami nincs rendben.”

Peter jelenleg pénzt gyűjt a GoFundMe-nél, hogy felhívja a figyelmet az őssejt-adományozásra való regisztrációra. “A teljes őssejt-transzplantáció új immunrendszert adna nekem, és megkapnám lehető legjobb esélyt, hogy tovább éljek még hét évnél.”

StoryTender

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top