Egészség

Kötelező lesz a maszk a világ legszmogosabb fővárosában

Akkora a légszennyezettség Ulánbátorban télen, hogy arcmaszk viselését javasolják a mongol főváros lakóinak. Ulánbátor telente a világ egyik legsúlyosabban szennyezett levegőjű városává válik.

A téli súlyos légszennyezettség elleni védekezésül azt javasolják Ulánbátor minden lakójának, hogy viseljenek arcmaszkot.

A mongol egészségügyi minisztérium pénteken indította el tavaszig tartó kampányát, melynek keretében a maszkviselést és az egészséges életmódot propagálják a lakosság körében a légszennyezettség miatt: híres mongol művészeket és fontos hivatalnokokat hívnak meg, hogy osztogassanak a városban arcmaszkokat és adjanak tanácsokat, hogyan lehet védekezni a levegő szennyezettsége ellen. 

„A maszk viselése az elsődleges intézkedés, amivel védeni tudjuk magunkat a légszennyezettségtől. Így a főváros lakóinak a téli hónapokban mindig szűrőmaszkokat kell viselniük” – mondta Lamdzsav Bjambaszuren mongol egészségügyiminiszter-helyettes egy pénteki sajtótájékoztatón.     

Ulánbátorban él Mongólia 3,2 milliós lakosságának több mint fele. A fővárosban tapasztalható az egyik legsúlyosabb mértékű téli légszennyezettség a világon. 

Az ulánbátori lakosság több mint fele, mintegy 800 ezer fő nyomornegyedekben él. A téli szezonban feldolgozatlan szénnel vagy más éghető anyaggal tartják magukat melegen, főzik élelmüket. A becslések szerint ennek a számlájára írható Ulánbátor légszennyezettségének mintegy 80 százaléka.

Az országban az öt évnél fiatalabb gyerekek körében a második leggyakoribb halálok a tüdőgyulladás a Mongol Nemzeti Egészségügyi Központ és az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF közös kutatása szerint.

MTI

Képünk illusztráció, forrása: MTI/EPA/Hong Vu 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top