Egészség

Twitter-poszttal figyelmeztet a szívroham láthatatlan jeleire egy nő

„Ne tévesszen meg senkit, hogy a filmeken a szívrohamnak mindig látványos tünetei vannak. A valóságban egyáltalán nem ez a helyzet” – írta a középkorú ápolónő.

És a geewheezie nevű Twitter-felhasználó, akinek nevét saját kérésére nem hozták nyilvánosságra, pontosan tudja, miről beszél. A közelmúltban ugyanis éppen szívroham miatt került kórházba úgy, hogy az utolsó utáni pillanatig azt hitte, izomhúzódása van. „A filmeken a szívroham úgy néz ki, hogy az illető először a mellkasához kap, majd összeesik a fájdalomtól. Nos, a valóságban, különösképp a nőknél, ez egyáltalán nem ilyen. Leginkább azért, mert náluk a mellkasi fájdalom nem mindig jelentkezik.”

Az amerikai ápolónő, aki a gyors orvosi közbeavatkozásnak köszönheti az életét, úgy döntött, a Twitter-oldalán osztja meg a tapasztalatait, hogy felhívja nőtársai figyelmét arra, a szívroham náluk sokszor teljesen más tünetekkel jelentkezik, mint a férfiaknál. Geewheezie posztját rövid idő alatt több tízezren osztották meg és 73 ezren lájkolták.

szívroham tünetek láthatatlan

Kép forrása: Unsplash

„Az elmúlt vasárnap volt egy szívrohamom. A szívembe vezető egyik ér 95%-ban elzáródott. Nekem erről halvány fogalmam sem volt. Csak azért vagyok életben, mert bár nem voltak kínzó tüneteim, sem mellkasi fájdalmam, a biztonság kedvéért kihívtam a mentőket” – írta a középkorú ápolónő, majd hozzátette, a tünetei – amik miatt végül a mentők segítségét kérte – napok óta hol megjelentek, hol eltűntek.

Geewheezie a posztsorozatban leírta, a szívrohamot megelőző héten szinte végig a szomszédjánál volt, hogy segítsen neki kitakarítani a csűrt. „Amikor először megéreztem a furcsa fájdalmat a lapockáim között, azt hittem, csak meghúztam egy izmot. Szóval bevettem egy fájdalomcsillapítót és néhány napig borogattam a vállam.” Az ápoló a Buzzfeednek azt is elmondta, mivel nem voltak mellkasi fájdalmai, a kórházba kerülése előtti napon 6 órát vezetett, hogy eljusson édesanyjához egy másik államba.

„Éreztem, hogy előbb-utóbb azért majd meg kell nézetnem magam egy orvossal, de nem gondoltam, hogy ennyire komoly dolog lesz a háttérben” – vallotta be, majd egy következő posztban felsorolta azokat a tüneteket, amiknek fel kellett volna kelteniük a gyanúját: a felsőtestébe, mindkét vállába és karjaiba sugárzó éles, égő fájdalom. „Akkor hívtam a mentőket, mikor egyik pillanatról a másikra kivert a víz és hányni kezdtem.”

Az ápolónő azt reméli, a posztjával sikerül felhívni a figyelmet arra, hogy a szívroham nem feltétlenül jelentkezik egyforma tünetekkel a férfiaknál és a nőknél. „A tapasztalatom miatt mindenkinek azt javaslom, ha szokatlan fájdalmat tapasztal, minél hamarabb nézesse meg magát orvossal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top