Egészség

Kiderült: a zöld tea növeli a cukorbetegség kockázatát

Összefüggést mutatott ki egy nemzetközi tanulmány a zöld tea fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata között kínai felnőtteknél.

A kutatók két, 1996-ban megkezdett tanulmány, a Shanghai Women’s Health Study (SWHS) és a Shanghai Men’s Health Study (SMHS) csaknem 120 ezer résztvevőjének adatait elemezték. E két tanulmány adatait rendszeresen felhasználják a rák és egyéb krónikus betegségek hátterében álló genetikai és más biomarkerek, valamint az életmódból fakadó kockázatok vizsgálatára.

Az alanyok egyike sem küzdött diabétesszel a tanulmány kezdetén és mindannyian részletes információkkal szolgáltak teafogyasztási szokásaikról (típus, mennyiség) – írja az MTI.

A zöld teát eddig az egészséges italok egyik non plus ultrájának tartották (Fotó: Thinkstock)

A kínai Futan Egyetem, az amerikai Vanderbilt Egyetem és más kutatóintézetek szakemberei mind a nő, mind a férfi alanyoknál a 2-es típusú cukorbetegség fokozottabb kockázatát mutatták ki nagyobb mennyiségű zöld tea fogyasztása esetén.

Az International Journal of Epidemiology szakfolyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók megjegyezték, hogy a zöld tea fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség közötti összefüggést nem befolyásolja az elhízottság vagy a dohányzás.

A szakemberek szerint további tanulmányokra van szükség az összefüggés hátterében álló mechanizmus megértéséhez, de úgy vélik, hogy a tealeveleken maradó rovarirtószerek szerepet játszhatnak a dologban.

Az elmúlt években a zöld tea mint egészséges innivaló tett szert hatalmas népszerűségre, miközben a kutatók egymásnak ellentmondó eredményeket publikálnak a fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolatáról.

Egy 2006-os japán tanulmány azt mutatta ki, hogy azoknál, akik naponta legalább hat csészényi zöld teát fogyasztanak, 33 százalékkal alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, mint azoknál, akik heti egy vagy kevesebb csészével isznak.

Egy 2007-ben megjelent dél-koreai tanulmány szerint viszont a cukorbetegeknek kevesebb zöld teát kellene fogyasztaniuk, mivel állatokon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a zöld tea nagy mennyiségű fogyasztása növelheti a vércukorszintet a diabéteszes patkányoknál

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top