Egészség

Már heten meghaltak a horvát influenzajárványban

Rengetegen megbetegedtek a Horvátországban tomboló influenzajárványban, a védőoltás már decemberben elfogyott.

Horvátországban már hét halálos áldozata van az influenzajárványnak, és csaknem kilencezer beteget regisztráltak.  Vladimir Draženović, a Nemzeti Influenza Referencia Központ vezetője hangsúlyozta: a megbetegedések száma valójában négyszerese lehet a regisztráltnak.

Egyre súlyosabb az influenzajárvány Horvátországban. Fotó: pexels.com

A megbetegedések többségéért idén az A típusú influenzavírus a felelős, amely 30 százalékkal veszélyesebb a tavalyi társánál. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a vírus már három éve nem volt jelen Horvátországban, ezért a lakosság elveszítette ellenálló képességét vele szemben, hiszen ez a vírus egyformán veszélyes mindenkire, és komoly szövődményeket okozhat” – mondta a szakember.

Hozzátette: aki védőoltás mellett mégis elkapja a betegséget, az könnyebben jut túl rajta, és a szövődmények kialakulására is kevesebb esély van. (Arról, hogy hogyan előzhetjük meg a betegséget, itt olvashatsz bővebben.)

A horvát közegészségügyi intézet korábban 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához. A tavalyi szezonban összesen 64 813 influenzás beteget regisztráltak az országban, a legtöbbet Zágrábban, és 35-en haltak bele a betegség valamelyik szövődményébe.

Torda Eszter – Centrál Médiaakadémia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top