Egészség

Influenzajárvány: elfogyott a szuperoltás az országban

Hiába készült nagyobb mennyiséggel idén a gyártó, januárra kimerültek a készletek a legnagyobb védelmet nyújtó vakcinából.

A vártnál is jobban megugrott az igény idén az influenza elleni védőoltásra, ezért a legnagyobb védelmet nyújtó, négykomponensű oltóanyag, a Vaxigrip Tetra készletei januárra kimerültek – közölte a Sanofi. Pedig a cég az előző évinél 20 százalékkal több vakcinával készült az idei influenzajárvány ellen.

Piaci információk szerint, ha időnként utánajárással is, de a háromkomponensű vakcina még elérhető azok számára, akik a járvány előtti utolsó pillanatban még be szeretnék oltatni magukat. Igaz, náluk előfordulhat, hogy még a védettség kialakulása előtt elkapják a vírust.

Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást tartalmazó fecskendővel a kezében Salgótarjánban 2017. október 24-én (MTI Fotó: Komka Péter)

Magyarországon az influenza ellen beoltottak aránya nemzetközi összehasonlításban rendkívül alacsony, 6-7 százalék. Ez töredéke a Németországra vagy az Egyesült Államokra jellemző 40 százalék feletti, de az oroszországi 30 százalékos aránynak is, bár az utóbbi időben némi javulás tapasztalható nálunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top