Egészség

Ismét magyar tudós kaphat Nobel-díjat

Roska Botond kapta meg idén a Louis Jeantet-díjat. Az elismerés szakértők szerint az orvosi Nobel-díj előszobája.

Roska Botond az első magyar tudósként kapta meg a Louis Jeantet-díjat. A vizuális információ alapvető feldolgozási folyamatainak felfedezését, illetve a

látást visszaállító génterápia

kidolgozását ismerték el vele – írja a Qubit.

Az 1969-ben született tudós először általános orvosi diplomát szerzett a Semmelweis Egyetemen, ezután a Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézetében doktorált. Később a Harvard Egyetem Orvosi Karán képezte magát tovább genetikából és virológiából. Ezt követően

Bázelben alapított biotechnológiai kutatóintézetet.

Roska Botond 2018-ban megkapta a Columbia Egyetem Alden Spencer orvosi díját is.

Roska és kutatócsoportja feltérképezte, miként nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei. A pontos molekuláris mechanizmus ismeretében aztán olyan génterápiát dolgoztak ki, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség következtében lettek látáskárosultak.

A svájci kutatócsoport olyan látásérzékelőket fejlesztett ki, amelyeket a sérült szemideghártya, a retina megfelelő pontjain elhelyezve képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top