Egészség

Gyomirtószert mutattak ki több babapelenkában 

De állítólag „nem áll fenn azonnali, komoly kockázat a gyerekek egészségét illetően”.

Potenciálisan mérgező anyagokat, köztük egy világszerte gyomirtóként használt vegyületet, glifozátot mutatott ki az általa bevizsgált pelenkamárkák közül 23-ban a francia élelmiszerügyi, környezetvédelmi, foglalkozás-egészségügyi és -biztonsági kormányügynökség, az ANSES.

A glifozáton kívül a szakemberek a szépségápolási termékekben használt butilfenil-metilpropionált és aromás szénhidrogéneket is azonosítottak az eldobható pelenkákban.

Az ügynökség veszélyesen magas mennyiséget mutatott ki bizonyos anyagokból, ugyanakkor nem talált „olyan epidemiológiai adatokat, amelyek bármilyen összefüggést mutatnak a pelenkaviselés és az egészségi állapot változása között”, így nem szorgalmazta az érintett termékek visszahívását az áruházakból. Az ANSES ügyvezető igazgatója, Gérard Lasfargues szerint ugyanakkor „a kockázatot nem lehet kizárni”.

Agnès Buzyn francia egészségügyi miniszter, Franҫois de Rugy környezetvédelmi miniszter, valamint Bruno Le Maire gazdasági miniszter közös közleményben szólította fel a gyártókat és kiskereskedőket, hogy 15 napon belül tegyék meg a szükséges intézkedéseket a pelenkákban azonosított anyagok eltávolítása érdekében.

Nem áll fenn azonnali, komoly kockázat a gyerekek egészségét illetően, de mindennél fontosabb, hogy megtegyük a szükséges óvintézkedéseket

– hangsúlyozta Buzyn egy Twitter-bejegyzésében. A közlemény emellett arra buzdította a szülőket, hogy mindig tájékozódjanak a pelenkák összetételéről.

Az ANSES szerint a francia csecsemők 3800-4800 eldobható pelenkát használnak el, mielőtt szobatiszták lesznek. A világszerte értékesített glifozátot a tervek szerint három éven belül betiltják Franciaországban, és a korlátozás alól egyedül azok a gazdálkodók élveznek majd kivételt, akiknek nem áll rendelkezésükre hatékony alternatíva a glifozáttartalmú növényvédő szerek helyettesítésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top