Egészség

Durva mennyit kell várni egy szövettani vizsgálatra

Két és fél hónap a szövettan. A Patológusok Szakmai Kollégiumának elnöke azt mondta, gyakori a hosszú várakozási idő.

Két és fél hónapot kell várni az egyik pécsi szakrendelőben szövettani vizsgálatra. Az RTL Híradó egyik nézője küldte el az erről szóló leletét, akit bőrdaganat gyanúja miatt operáltak.

A szakrendelőben a következőket válaszolták az RTL Híradó kérésére: mivel náluk nincs patológia, az egyetemen végzik a vizsgálatokat, és maximum 10 hét, mire lesz eredmény.

A Patológusok Szakmai Kollégiumának elnöke szerint elfogadhatatlan ez a hosszú várakozás. Szerinte ez nem egyedi eset, és azért csúsznak a szövettani vizsgálatok, mert országszerte feleannyi patológus van, mint amennyi kellene. Ráadásul a fiatal patológusok közül továbbra is nagyon sokan mennek külföldre. Az elnök elmondása szerint legfeljebb 10 nap alatt el kellene készülnie daganatgyanú esetén a szövettani vizsgálatnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt írták az RTL Híradónak, hogy szerintük átlagosan 7-10 nap alatt elvégzik a patológusok azt a vizsgálatot, melyből látszik, hogy egy daganat rosszindulatú-e és milyen stádiumú.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top