Egészség

17 kilós májat operáltak ki egy nőből

Policisztás májbetegsége volt. A 34 éves nő összesen 40 kiló súlytól szabadult meg a műtét hatására.

Kioperálták az orvosok egy osztrák nő 17,5 kilogrammot nyomó, úgynevezett policisztás máját Grazban. Ennek a májbetegségnek a jellemzője, hogy a szervben folyadékkal töltött hólyagok alakulnak ki.

Peter Schemmer, a Grazi Egyetemi Klinika munkatársa a műtétről a héten tartott sajtótájékoztatón elmondta, valószínűleg ez az eddig eltávolított legnagyobb policisztás máj Európában.

A páciens, Verena Geier fél évvel az operáció után jól gyógyul. Mint elmondta, teljesen új életérzést tapasztal.

Haskörfogatom olyan óriási volt, hogy a végén már az autóvezetés is problémát jelentett

– mondta a 34 éves nő.

Az operációval összesen 40 kilogramm súlytól szabadult meg egy csapásra. Betegsége miatt túl sok víz gyűlt össze a hasüregében, a műtét során ezt a folyadékot is eltávolították.

A betegség 2015-ben lázzal jelentkezett, majd egy vizsgálat során üregeket észleltek a májban. A következőkben csak megfigyelték a folyamatot, később Geier egy kutatás keretében speciális gyógyszereket kapott, melyek azonban nem használtak.

A páciens csak 2018-ban, erőteljes orvosi nyomásra döntött a májtranszplantáció mellett, mert nagyon félt a beavatkozástól.  Február óta viszont ismét tud dolgozni.

A policisztás máj meglehetősen ritka. A klinika szerint mintegy 10 ezer emberre jut egy-egy ilyen eset, mely többnyire genetikai eredetű.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top