Egészség

Nem az a baj, ha tévére alszol el, hanem az, ha nem kapcsolod ki éjjel

A tévére alvás lassan már teljesen hétköznapi jelenség, pedig ha nem vigyázunk, negatívan tudja befolyásolni az alvásunk minőségét. Az alvás világnapja alkalmából dr. Szakács Zoltánnal, a Honvédkórház Ideggyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosával beszélgettünk.

Ismeretségi körömben azt tapasztaltam, leginkább az idősebb generációhoz tartozókra jellemző, hogy tévére alszanak el. Mondhatjuk, hogy ez életkori sajátosság?

Valószínűleg tényleg az idősebbek között vannak többen azok, akik tévére alszanak el, de ez nem életkori sajátosság, inkább csak arról van szó, hogy eleve ők az a generáció, akik több tévét néznek. A gyerekek már nem akarják a szüleikkel nézni a tévét, hanem mindenki elvonul a szobájába a maga okostelefonjával.

A médiában rengeteg cikk jelenik meg arról, hogy a tévékészülékekből, laptopokból vagy mobiltelefonokból érkező kék fény éjszaka megnehezítheti az elalvásunkat. Valóban fontos probléma ez?

Tizenegy nap alváshiány már halált okoz. Ha két-három éjszakát kihagyunk, akkor már a legnagyobb verőfényben is képesek vagyunk elaludni, vagyis nem igazán maga a fény a probléma, hanem az emberek alvásidejének csökkenése. Amióta Edison feltalálta az izzólámpát, az emberiség másfél órával kevesebbet alszik. A televíziónak, az internetnek és az ágyba vihető mobiltelefonoknak köszönhetően valószínűleg ma még kevesebbet alszunk. Ezekből információt kapunk, és az új információ mindig izgató. Ha egy gyerek beviszi a telefonját az ágyba, és chatel rajta a barátaival, biztosan sokkal később fog elaludni. Az alvás jelentősége egyre hátrébb szorul, és kevesebb időt szánunk rá annál, mint amennyire szükségünk lenne. Alvás közben fontos dolgok történnek a szervezetünkben: hormonokat termelünk, növekszik a testünk, konszolidáljuk a memóriánkat, tehát úgy hét órára egy felnőttnek szüksége van, de ezek az eszközök ezt csorbítják.

GIF

Ez akkor azt jelenti, hogy a kék fénytől önmagában nem kell tartanunk?

Ha valakinek szorongás vagy stressz miatt gondot jelent az elalvás, annak tovább romolhat a helyzete, ha nem fordít gondot arra, hogy sötétség és csend vegye körül. Vagyis őt negatívan befolyásolhatja a késő esti tévézés.

Elmagyarázná, hogy a kék fény milyen formában befolyásolhatja az alvásunkat?

A kék fényt érzékeli a retinánk, és ingert jelent neki. A kék fény jelenti a legnagyobb ingert a melatonintermelésünk leblokkolására: a látóidegen keresztül haladva a fény hozzákapcsolódik a szervezetünk belső, központi órájához, és befolyással van a melatonintermelésünkre. Azt, hogy mikor menjen fel éjjel a melatoninszint, és mikor blokkolódjon reggel, a belső óránk mondja meg. A belső óra az információt alapvetően a látásunktól kapja: sötét van, világos van, és így tovább. Persze ennél azért trükkösebb a dolog, mert mondjuk attól, hogy lemész egy sötét barlangba délután háromkor, még nem leszel rögtön álmos, mert a belső óránk akkor is jelzi nekünk, hogy nincs alvásidő, és nem adja ki a parancsot a melatonintermelésére. A melatoninszintünk jellemezően éjjel kettő és három között éri el a csúcspontját a vérünkben, azt az információt közvetítve a testünknek, hogy éjjel van, át kell állni egy másik üzemmódra. Például amikor a melatonin koncentrációja a legmagasabb bennünk, akkor a legalacsonyabb a testünk hőmérséklete, vagyis az anyagcserénkre, a szervek működésére rendkívüli módon hat, hogy éppen éjszakai vagy nappali üzemmódban vagyunk. A melatonintermeléshez pedig az agyunk az információkat a szemen, a retinánkon keresztül szerzi.

Problémát jelent, ha valaki esténként csak tévézés közben tud elaludni?

A tévézésnek nemcsak negatív, de pozitív hatásai is lehetnek. A tévé például el tudja terelni a figyelmet. Miért kell elterelni a figyelmemet? Mert félek, hogy ha nem alszom el, és sokat hánykolódom, akkor másnap fáradt leszek a munkában, és rosszabbul fogok teljesíteni. Az elalvásképtelenségtől való félelem adrenalinkiáramlást jelent, és így valóban meg tudja gátolni az elalvást. Ezt hívjuk élettani inszomniának. Viszont ha tévét nézek, akkor elterelődnek a gondolataim a problémáimról, és nem tudok félni a szorongásomtól. Ha valakit megnyugtat a tévézés, én nem látok semmi problémát abban, ha tévénézés közben alszik el.

Az egész éjjel bekapcsolva hagyott televízió nincs negatív hatással az alvásunkra?

Ha szól a tévé az alvásunk közben, a hangjai elérik az érzékszerveinken keresztül az agyunkat, és az agyunknak értelmezni kell, hogy mi történik a külvilágban. Mi prédaállatok vagyunk, akik a dzsungelben a bokor aljában alszunk, és minden egyes reccsenésnek komoly jelentősége van az életünk szempontjából. Az agyunk még mindig így működik, függetlenül attól, hogy már fal vesz körbe minket, amikor esténként lefekszünk, és már kiirtottunk minden fajt, ami veszélyt jelenthetne ránk. A külvilág zajaira és információira alvás közben is reagálunk, úgy hívják ezt, hogy mikroébredés. Ez a mikroébredés pedig a tévé ingereire is létrejön. Ha hallunk valami nagyobb durranást éjszaka, az agyunk úgy három másodpercig gondolkodik azon, hogy felébredjen-e. Az igazán jó alváshoz zavartalanság kell, és a tévé nem biztosítja ezt a zavartalanságot, sőt épp ellenkezőleg. Ha nincs meg az alvás folyamatossága, akkor a szervezetünk regenerálódása reggel tökéletlen lesz. Működőképes taktika lehet, hogy ha már valakinek mindenképp tévénézésre van szüksége az elalváshoz, akkor állítsa be a készüléket, hogy egy óra múlva magától kapcsoljon ki,  így garantálva lesz az éjszakai zavartalan alvás.

A saját édesapám példájából tudom, hogy ő mindig arra riadt fel, ha kikapcsoltam mellette a tévét…

Persze, lehetséges, hogy valaki arra ébred fel, hogy kikapcsolták mellette a tévét. Az agyunk azt is történésként érzékeli, ha a zajnak vége van. Ő ezt egyfajta erőszaktételnek élhette meg. Valaki le akarta zárni a tévét, miközben ő azt akarta, hogy menjen, és ez stresszel járt számára. Az ember erre elég kényes tud lenni. Olyan ez, mintha elvették volna a nyugtatóját. Az emberek már régóta használnak különböző módszereket az alvás előtti szorongás oldására, mert sokszor tartunk attól, hogy nem sikerül elaludnunk. Ilyen a bárányszámolás, a tejivás vagy akár az esti ima, de ilyen lehet a bekapcsolva hagyott tévé is.

Kapcsold ki a tévét!

Ha már mindenképp tévére alszunk el, számít az valamit, hogy mit nézünk?

Az olyan filmek vagy sorozatok, amik arra játszanak, hogy felemeljék az adrenalinszintünket, ilyenkor nem túl jó választások. A horror- és akciófilmek erős hang- és fényhatásai adrenalint hoznak ki belőlünk, és az adrenalin nem engedi, hogy elaludjunk. Aztán ott van az is, hogy az ember szeretné látni a film végét, és ezért marad ébren tovább… Ilyenkor jobb választás egy olyan film vagy sorozat, amit már láttunk, amit jól ismerünk, ezért nem okoz bennünk feszültséget, ha nem nézzük tovább. Én például gyerekkoromban Hofi-lemezek hallgatása közben aludtam el, és már kívülről fújtam az összes szöveget.

Ha az embernek kialakult a szokása, hogy tévére alszik el, törekedni kell a leszokásra?

A szokásainktól nagyon nehezen válunk meg, így csak akkor látom értelmét, ha emiatt túl sokáig vagyunk ébren, vagy reggelente nem kipihenten ébredünk, és napközben fáradtnak érezzük magunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top